Într-un domeniu mai mult dominat de bărbați, câteva mâini harnice ale femeilor modelează destinul pământului. Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii am discutat cu câteva producătoare care influențează viitorul agriculturii. Fiecare cu povestea sa, ne-au împărtășit din experiențele și provocările pe care le întâmpină în calitate de agricultoare.
La Târgul Producătoarelor Locale am întâlnit femei de toate vârstele, de la tinere antreprenoare care abia își fac un nume în agricultură, până la cele care au dedicat zeci de ani acestei activități.
Producătoarea Diana Crudu ne-a împărtășit că agricultura este mai mult decât o meserie, e un mod de viață ce oscilează „între agonie și extaz”.
„Să faci agricultură în Republica Moldova e ca în romanul lui Irving Stone: „Agonie și extas”. Este o meserie nobilă. E o binecuvântare atunci când ține cerul cu noi și avem ploaie și soare la timp, e dificil atunci când nu avem unde vinde, cui îi vinde sau se compromite roada din cauza calamităților naturale. Această meserie cumva te alege pe tine, nu tu o alegi și e un lucru bun să vezi că poți să aduci omenirii pe masă produsele esențiale existenței”, mărturisește Diana Crudu.
Cu 93 de hectare în gestiune, dintre care 29 ocupate de migdale și restul de nuci, Maria Cerneanu evidențiază că a fi producătoare nu este deloc ușor. Aceasta a dezvăluit că secretul producției este dragostea, efortul și dedicația.
„Sunt producătoare de nuci și migdale. Nu spun că e ușor. Agricultura necesită multă dragoste, efort și dedicație. Migdalele iubesc căldura, frumosul și gustosul, pentru că așa sunt. Dacă migdalele sunt pretențioase, atunci nucile - nu”, a afirmat aceasta.
Fiecare produs poartă în el amprenta unei vieți dedicate pământului, un testament al dragostei și al muncii. Emanând speranță și optimism, Natalia Untila ne-a vorbit despre plantația sa de cătină din Orhei, subliniind că cheia succesului în agricultură este perseverența și munca asiduă.
„Să fii producătoare în Republica Moldova este o provocare, dar o provocare plăcută. Dacă ești perseverent, insiști și muncești, poți să ai rezultate. Cheie succesului este perseverența și munca. Mă motivează ideea că pot să fac ceva pentru societatea noastră, pentru țara noastră. Plantația de cătină o avem înființată în orașul Orhei din 2019 și se întinde pe o suprafață de 10 hectare, dar intenționăm să o extindem”, precizează Natalia Untila.
Cu o pasiune pentru lumea brânzeturilor, Valentina Pagonea își descrie parcursul ca pe o călătorie a dragostei și dezvoltării. Aceasta spune că nu încetează să experimenteze și să creeze noi sortimente.
„Să fii antreprenoare este dragoste și dezvoltare. M-am îndrăgostit de brânzeturi acum 6 ani și de atunci continui să mă dezvolt, să fac tot mai multe tipuri noi de brânză pentru a-mi bucura clienții fideli și noi”, a subliniat aceasta.
Mergând printre standuri am întâlnit-o pe Olga Sacara, care alături de soțul său împărtășește o dragoste profundă pentru albine deja de zece ani.
„E muncă grea, care trebuie făcută la timp, dar este plăcut. Iubesc albina, iar această dragoste și plăcerea de a fi în sânul naturii mă motivează. Avem peste 500 de familii”, specifică apicultoarea.
În ciuda progreselor făcute, provocările rămân. De 11 ani, activitatea Valentinei Preguza se învârte în jurul unei livezi de migdale. Aceasta se întinde pe o suprafață de 12 hectare în raionul Ungheni. Producătoarea ne-a vorbit despre provocările și satisfacțiile cultivării migdalelor, o cultură rară în Republica Moldova.
„Sunt producătoare de migdale. Este și ușor, și greu. Provocări sunt multe, printre care condițiile meteo, să de-a Domnul să le putem face față”, a susținut producătoarea.
O varietate de fructe uscate, miere și produse apicole, uleiuri din semințe, vin, nuci sunt doar câteva dintre produsele care au putut fi găsite la Târgul Producătoarelor Locale. Evenimentul s-a desfășurat pe esplanada Parcului „Alunelul” pe 8 martie și urmează să aibă loc și pe 9 - 10 martie și 23 - 24 martie.
AGROEXPERT este partener media al Târgului Producătoarelor Locale.