В Молдове

Ion Maxim: ”Salcâmii nu trebuie înlocuiți, sunt o specie meliferă importantă pentru apicultori”

Expert: Ион Максим

Recent ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, a afirmat că în pădurile Moldovei ar fi foarte mult salcâm, specie care ar trebui înlocuită, fiind una extrem de invazivă. Declarația oficialului a stârnit o reacție imediată din partea apicultorilor, care erau dispuși chiar să iasă la protest, iar președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova (ANARM), Ion Maxim a enunțat mai multe argumente care sunt în contradicție cu propunerea ministerului de a tăia salcâmii din planul de reîmpădurire a țării, unde este specificat că trebuie folosite speciile autohtone.

Apicultorii din Moldova susțin că declarația ministrei Mediului a fost nedocumentată și prin urmare, sunt dispuși fiecare în parte să îngrijească de porțiunile de copaci din zona unde aceștia au stupina, nu numai de salcâmi. Ar fi bine să fie un cadru normativ care să reglementeze acest lucru, chiar dacă pomii nu vor fi în proprietatea apicultorilor, ne-a explicat președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova (ANARM), Ion Maxim, care ne-a comunicat că a rămas și el surprins de mesajul ministrei.

”Mai bine ca apicultorii nu vor avea grijă niciunul de copacii din preajma stupinei. Am rămas revoltați de propunerea ministrei mediului cu toții. Noi înțelegem că un salcâm nu poate fi comparat cu un stejar sau un fag, ecologic vorbind, dar apare întrebarea peste câți ani va crește un stejar sau un fag după ce este plantat ? Dacă analizăm prezența salcâmilor în zonele prăpăstioase, atunci rolul unui salcâm într-o râpă este foarte mare, datorită acestor pomi care se prind repede, se oprez eroziunile solului. În plus, o miere de salcâm obținută datorită acestui copac este foarte apreciată. În acest an apicultorii noștri au obținut un preț de 120 lei per kg la angro, iar cei bio și mai mult. Economic vorbind, 85% din mierea produsă în Moldova se exportă, cu alte cuvinte susținem economia țării, un mare ajutor fiind datorită anume acestui salcâm. Este absurd să se propună înlocuirea acestei specii melifere importante, mai ales din partea ministrului mediului” a subliniat Ion Maxim.

Totodată expertul și-a amintit că în 2019 a efectuat o vizită de lucru în Ungaria, unde pădurile de salcâmi sunt extrem de apreciate, iar susținerea apicultorilor este un pilon important în măsurile de protecție a mediului ale Guvernului ungar.

”Vizita a fost organizată de Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova cu suportul Proiectului Agricultura Performantă în Moldova în 2019, când am participat într-un studiu desfășurat în Ungaria. A mers cu noi și Valentin Roșca de la Ministerul Agriculturii și cineva de la Moldsilva, trebuia să meargă, dar a refuzat în ultimul moment.Din Ungaria am revenit cu ideea de a forma Centrele de instruire şi consultanţă pentru apicultori. Ambasadorul Oleg Țulea în Ungaria ne-a ajutat atunci, totul fiind la cel mai înalt nivel organizat, chiar îi mulțumesc pe ceastă cale încă o dată. Și iată atunci am aflat că ungurii au un program național de dezvoltare a speciei de salcâm. În Ungaria, 50% din toate pădurile aparțin statului,25-30 % revin administrației publice locale, iar restul – ca proprietate privată. Dar ținând cont de așezarea geografică asemănătoare cu a noastră, cred că trebuie să urmăm strategiile lor. De fapt, formatorii prețului la miere sunt ungurii, noi urmăm cu produsele noastre apicole, până ungurii au rezerve de miere, noi așteptăm, deși nu avem cantități mari, oricum depindem de piața care o formează ungurii. Și aș mai vrea să adaug că salcâmii garantează un start foarte bun la albini, de la culesul de la salcâm, acestea se dezvoltă foarte bine. Consider că trebuie de mărit suprafețele de păduri, de diversificat speciile, cu tei, cu stejar, nu de înlocuit. Și să se respecte tehnologia de sădire a copacilor, trebuie nu numai de sădit, dar și de îngrijit. Chiar dacă un salcâm este în vigoare numai 25-35 de ani comparativ cu 70-80 de ani la un stejar, dar în al patrulea an, de la salcâm beneficiem de roadă deja și ce miere se obține de la culesul de salcâm” a menționat Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!