Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju a făcut o declarație pe pagina sa de Facebook în baza informațiilor distribuite în spațiul public, inclusiv, de instituția prezidențială, privind exportul de grâu din rezervele de stat. Ministrul a venit cu precizări, menționând că Acordul încheiat cu Organizația Mondială a Comerțului, specifică faptul că Republica Moldova nu poate institui o restricție la export, pe fundalul angajamentelor asumate la semnarea acestuia.
Totodată ministrul a ținut să explice că Moldova este asigurată cu o cantitate suficientă de grâu, dar și de alte produse importante pentru populație.
”Țin să precizez că informațiile despre grâul exportat sunt eronate și acuzațiile aduse sunt nefondate. În conformitate cu prevederile HG nr. 460/1993 cu privire la aprobarea Modului provizoriu de determinare şi calculare a bugetului minim de consum, Republica Moldova este asigurată alimentar la toate produsele social importante (inclusiv grâu) și nu există temei de îngrijorare în rândul populației” a scris ministrul Perju.
Totodată, oficialul a explicat că potrivit prevederilor Legii 104/2020 cu privire la rezervele de stat şi de mobilizare, atribuțiile de administrare a rezervelor de stat, țin exclusiv de competența Agenției Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care este desemnată în calitate de autoritate responsabilă. De asemenea, potrivit art. 11 al aceleiași legi, eliberarea bunurilor din rezervele de stat în vederea împrospătării cu decalaj în timp şi cu titlu de împrumut, cu excepţia stocului intangibil (care constituie 30% din cantitate), se realizează pe un termen de până la 12 luni, la decizia Agenției Rezerve Materiale în baza unei garanții bancare sau financiare, cuantumul căreia va asigura cantitatea de bunuri scoasă din stocuri, precum și în baza achitării prealabile a plății pentru împrumut, în condițiile lipsei datoriilor față de rezervele de stat.
”Prin urmare, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului nu are tangențe la gestionarea grâului din rezervele de stat, decât cu titlu consultativ la etapa de elaborarea şi înaintare a propunerilor la Nomenclatorul bunurilor materiale din rezervele de stat şi la Nomenclatorul bunurilor materiale din rezervele de mobilizare. Dar menționez că, în conformitate cu prevederile art. 12 din Acordul încheiat cu Organizația Mondială a Comerțului, Republica Moldova nu poate institui o restricție la export, pe fundalul angajamentelor asumate la semnarea acestuia” a coinchis Ion Perju.
Într-un comunicat de presă, Agenția Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, a dezmințit informația. Instituția a explicat situația prin faptul că, în corespundere cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.454/2020 cu privire la împrospătarea cu decalaj în timp a grâului alimentar din rezervele materiale de stat, Agenţia a fost autorizată să elibereze din rezervele materiale de stat, în vederea împrospătării cu decalaj în timp, 16. 855,916 tone de grâu alimentar (roada anului 2016) agenților economici, în bază de contract, cu prezentarea unei garanții bancare sau financiare, după forma și în modul stabilit de Codul civil al Republicii Moldova.
“Comisia mixtă privind eliberarea grâului alimentar din rezervele materiale de stat, în vederea împrospătării și înlocuirii lui periodice, cu decalaj în timp și împrumut pe termen scurt, la data de 21 iulie 2020 a decis că, cantitatea de grâu alimentar se va păstra în continuare la locul de păstrare și în strictă conformitate cu condițiile contractului de păstrare.
Astfel, prin Dispoziția Agenției Rezerve Materiale din octombrie 2020 a fost dispusă prelungirea termenului de păstrare a cantității grâului alimentar (roada anului 2016) până la data 01 mai 2021 în scopul asigurării securității alimentare a Republicii Moldova și evitarea pericolului unei crize alimentare provocată de înghețuri târzii din primăvara lui 2020, seceta din iarnă – vară 2020, grindină din vara anului trecut, care au compromis culturile cerealiere”, se arată în comunicatul instituției.
Totodată, potrivit comunicatului, la 24 februarie curent, Agenția, a anunțat public pe pagina web despre inițierea procedurii de împrospătare a 16. 856 tone de grâu alimentar din roada anului 2016. Neîmprospătarea grâului alimentar poate genera pierderi financiare esențiale de peste 15 mln. lei, prin degradarea calității acestuia.
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!
Источник:
Agroexpert