De cealaltă parte, Veaceslav Ioniță a venit cu un comentariu prin care transmite că „a devenit cunoscut cine este autorul controversatului proiect de lege privind piața produselor petroliere”.
Ioniță remarcă faptul că „prin acest proiect dubios se propune scoaterea de sub reglementare a unui segment important al pieței produselor petroliere.
”Mai simplu spus, se dă mână liberă companiilor petroliere să fixeze ce preț doresc la o gamă largă de produse petroliere. Fără niciun fel de supraveghere sau reglementare din partea ANRE” spune Ioniță.
Ioniță susține că comunicatul emis astăzi de ANRE „este un autodenunț public, deoarece din comunicat devine clar și se poate deduce foarte simplu că, de fapt, ANRE este autorul legii.
”Neavând dreptul la inițiativă legislativă, cel mai probabil au apelat la un grup de deputați, prin care au dorit să promoveze acest proiect, iar ei rămânând în umbră. Deputații sincer au crezut în buna intenție a conducerii ANRE și au nimerit într-o capcană nedorită de ei” susține ioniță.
Expertul economic precizează următoarele:
- Prin toate acțiunile sale din ultimele luni, ANRE a creat un haos pe piața produselor petroliere, care duce la monopolizarea pieței și ruinarea micilor proprietari de stații PECO în favoarea marilor jucători de pe piață. (aici)
- Prin noul proiect de lege ei speră să rezolve problema cu mâinile altora, expunând noua guvernare.
- De fapt, legea propune scoaterea de sub orice reglementare a unui segment de piață. ANRE dorește în continuare să primească de la noi câte 85 de milioane de lei anual pentru reglementare, dar fără a reglementa piața. (Despre bugetul ANRE și cu ce se ocupă ei voi reveni cu alte ocazii).
- Efectul acestei legi va fi creșterea imediată a prețurilor. Ori în Moldova orice ”liberalizare” se termină cu creșterea prețurilor. Doar că ANRE dorește să se spele de acest lucru și intenționează să plaseze toată vina pe noul Parlament, care urma să voteze această lege.
Astfel, Ioniță a ajuns la concluzia că „unica soluție la ziua de azi pentru produsele petroliere este reglementarea prețurilor în baza legii și nu a deciziilor voluntariste ale ANRE. În prezent avem nevoie de un sistem viabil de protecție a intereselor consumatorilor. Orice proiect de lege trebuie să protejeze în primul rând consumatorii. Orice alt interes trebuie tratat cu mare suspiciune. Doar prin această abordare vom reuși să facem ordine pe cea mai controversată piață din Moldova”.