В Молдове

Iubitorii de picant s-au întrecut la concursul de mâncat ardei iuți

Автор: Lidia Danila
concurs ardei iute - agroexpert.md

Cea de-a patra ediție a concursului de mâncat ardei iuți, din Chișinău, a continuat să atragă pasionații de mâncare picantă. Opt curajoși și-au testat limita rezistenței la iuțeală, printre care șase bărbați și două femei. Câștigător a fost, totuși, un bărbat care a mâncat 13 dintre cei mai iuți ardei din lume.

 Anul acesta, titlul de campion i-a revenit lui Oleg Cazacu, care a demonstrat rezistență în fața iuțelii și a mâncat ardeii cu încredere.

„Eu iubesc foarte mult să mănânc picant. Auzind de concursul acesta am fost interesat să particip. Pentru mine nu a fost complicat să mănânc ardeii, dar mai complicate erau durerile de stomac, pentru că înainte de competiție nu mâncasem nimic”, susține câștigătorul, Oleg Cazacu.

 

Locul doi a fost obținut de Daniel Sîrcu, care a punctat că experiența sa de a călători în Asia l-a ajutat să se adapteze la gusturile picante. Acesta a relatat că dorește să participe și la următoarele ediții, considerând că experiența acumulată acum îi va fi de ajutor. 

Faptul că am călătorit în Asia, ultimul an, cred că m-a antrenat. De când sunt în Moldova, nu prea am mâncat iute și nu m-am așteptat să ajung pe locul 2. Sunt foarte fericit, pentru că am reușit această performanță. Vreau să mai particip, deja voi avea un pic de experiență, care cu siguranță mă va ajuta”, a menționat Daniel Sîrcu.

Un alt participant susține că ardeii de la această competiție au fost foarte picanți, respectiv nu oricine i-ar fi putut mânca. 

„Am decis să particip la acest concurs, pentru că îmi plac ardeii iuți. Eu și prietenii mei ne întâlnim adesea și cumpărăm ardei marinați sau proaspeți. M-am gândit că trebuie să particip pentru că este o șansă de a câștiga o plantă. Ardeii au fost foarte iuți. Nu toți pot să mănânce așa ceva”, a susținut participantul clasat pe locul 3, Igor Rîbac. 

Concurenții declară că această competiție a fost o experiență interesantă pentru ei și recomandă celor care iubesc mâncarea picantă să participe la asemenea evenimente.

„A fost prima mea experiență în cadrul acestui concurs. Eu iubesc să mănânc produse cu sosuri și ardei iute. Mi-am încercat puterile la această competiție și nu a fost ușor. Am rezistat până la runda a șaptea, nu am vrut să mă forțez să mănânc mai mult. Recomand tuturor care sunt amatori de ardei iuți să încerce. În apropiatele trei luni, nu mă gândesc la ceva iute, dar până la anul îmi trece și probabil voi mai participa”, a afirmat participanta la concurs Ana - Maria Belibova.

Pasionații de iuțeală nu au plecat doar cu glorie, ci și cu recompense. Aceștia au primit sosuri din ardei, iar câștigătorii locurilor unu, doi și trei - ardei în ghiveci.

Concursul a fost organizat de producătorul celor mai iuți ardei, Sergiu Țurcanu, și s-a desfășurat la un târg eco din capitală, pe data de 14 octombrie. Competiția a inclus 13 runde, în care participanții au avut de consumat ardei iuți, de trei specii diferite: capsicum annuum - simpli, potriviți pentru început, capsicum baccatum – potriviți ca intermediari și capsicum chinense - cei mai iuți ardei din lume. Totodată, organizatorul a dat asigurări că ardeii au avut același nivel de iuțeală pentru toți.

„De la ediție, la ediție, oamenii mănâncă tot mai iute și sunt mai rezistenți. Mă bucur că a fost o competiție mai acerbă și că avem un câștigător care era foarte convins de la bun început că va birui. La prima ediție a câștigat un bărbat din Pakistan, am avut o ediție când a câștigat o doamnă, iar anul trecut a câștigat un bărbat, care a participat și la celelalte ediții. Pentru ca ardeii să fie la fel de iuți pentru toți, aceștia au fost culeși de pe aceeași tufă. Totuși, ei pot să aibă o diferență, de exemplu, dacă au stat mai la soare, dacă sunt mai mari sau mai mici, dar eu încerc să-i aleg să fie similari și respectiv, dacă este o diferență, atunci nu este una mare”, a declarat producătorul de ardei iuți și organizatorul concursului, Sergiu Țurcanu. 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!