В Молдове

Iurie Rija: „Problemele fermierilor trebuie abordate individual”

Автор: AgroExpert
Rija revendicări agricultori - agroexpert.md

O analiză a revendicărilor înaintate de agricultorii protestatari a fost făcută de către expertul și directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija. Acesta a declarat că problemele fermierilor trebuie abordate individual. 

„Noi avem partea de nord, de centru și de sud, iar factorii de mediu nu au avut un impact uniform asupra tuturor agricultorilor. Cei mai sensibili și mai emotivi sunt agricultorii din sud-est”, susține Rija, în cadrul unei dezbateri organizate de IPN.

Una dintre solicitările agricultorilor se referea la mărimea fondului de subvenționare. Aceștia punctau că suma ar trebuie să fie echivalentă cu cea la nivel european.

„Pentru comparație, tendința din ultimul sezon agricol a crescut de la echivalentul de 45 de euro la hectar la 61-62 de euro. Deci, în ultimii trei ani, au fost cheltuiți sub 7 miliarde de lei din bugetul Republicii Moldova doar pentru subvenții în agricultură”, precizează expertul.

O altă revendicare a agricultorilor este stabilirea unui moratoriu la creanțele pe care le pot pretinde băncile la creditele acordate sau companiile care comercializează inputurile.

„Fermierii cer ca acest termen să fie prelungit până pe 31 octombrie 2024. Agricultorii protestatari mai au o condiție și anume să fie majorat Fondul de dezvoltare, din care se plătesc subvențiile. Și dacă acum doi ani acest fond era 1,1 miliarde de lei, anul acesta este 1,9 miliarde de lei, bani planificați pentru fermierii care desfășoară activități agricole și unde cota de activitate este de 90% terenuri agricole care sunt prelucrate”, a mai spus directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.

Agricultori mai solicită și sistarea importului de cereale din Ucraina. Expertul a menționat că, de fapt, aceste importuri au fost foarte mici și respectiv, aceasta nu este necesară. Totodată, Iurie Rija, a adăugat că protestatarii acuză că este incorectă modalitate prin care este stabilit prețul de piață.

„Din informația vamal - operativă, importurile din Ucraina au fost foarte mici, de la începutul anului au fost importate în medie 10 mii de tone. Nu vreau să fac aluzie că este politizată această mișcare, dar uneori îmi las rezerva să fac această constatare. Noi activăm într-o economie de piață, prețurile se stabilesc la burse, pentru că culturile cerealiere și oleaginoase sunt produse bursiere, prețurile se formează la burse de la Chicago sau Constanța. Acest factor nu trebuie să fie ignorat, dar luat ca o regulă de bază”, explică directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

Iurie Rija a concluzionat că statul a adoptat o atitudine benefică și deschisă față de agricultori, subliniind că sectorul agricol trebuie să fie susținut, dar fără a neglija alte sectoare.

„Eu văd din partea statului o atitudine benefică, deschisă. Nu văd ca statul să ignore, anume prin condițiile care le oferă și prin legile care le adoptă. Este foarte important să menționăm că pentru agricultori, nu exportatori, nu traderi, dar anume pentru agricultori, din bugetul național, li s-a compensat peste 300 de milioane de lei, bani achitați sub formă de TVA. Eu susțin faptul că agricultorii au dreptul să-și revendice drepturile, că această ramură merită să fie susținută, dar nu peste posibilități și nu renunțând la alte sectoare care sunt la fel de importante”, afirmă expertul.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!