В Молдове

La ce etapă se află procedura de liberalizare a comerțului dintre R. Moldova și UE

Автор: AgroExpert
liberalizare comerț Moldova UE - agroexpert.md

Consiliul Uniunii Europene a adoptat pe 20 iulie un regulament care suspendă pe un an toate tarifelor rămase în vigoare și a sistemului prețurilor de intrare care sunt aplicabile pentru șapte produse agricole din Republica Moldova.

„Reînnoirea și extinderea măsurilor urmărește să asigure continuarea fluxurilor comerciale existente din Republica Moldova către UE, ceea ce va sprijini economia Republicii Moldova. Acest lucru este deosebit de important, în cotextul impactului agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei asupra Republicii Moldova și având în vedere că Moldovei i s-a acordat statutul de țară candidată la UE”, a declarat ministrul spaniol al industriei, comerțului și turismului, Hectar Gomez Hernandez.

Măsurile continuă să acopere toate cele șapte produse agricole pentru care exporturile din Republica Moldova către UE nu sunt încă complet liberalizate: prune, struguri de masă, mere, tomate, usturoi, cireșe și suc de struguri.

Diferența în ceea ce privește acoperirea, în comparație cu anul trecut, constă în liberalizarea completă a importurilor în UE, întrucât legislația actuală suspendă toate contingentele tarifare care sunt încă în vigoare.

La fel ca anul trecut, se preconizează că UE va înregistra o pierdere de venituri din taxe vamale de aproximativ 0,3 milioane de euro anual, astfel încât impactul asupra resurselor proprii ale UE va fi foarte limitat.

Regulamentul va fi semnat de reprezentanții Consiliului și ai Parlamentului European și publicat în Jurnalul Oficial, înainte de a intra în vigoare la 25 iulie.

Amintim că, la 2 mai 2023, Comisia a prezentat o propunere legislativă de reînnoire cu un an și de extindere a domeniului de aplicare al măsurilor de liberalizare temporară a comerțului pentru produsele din Republica Moldova în completarea concesiilor comerciale în temeiul Acordului de asociere UE-Republica Moldova care a instituit o zonă de liber schimb (DCFTA). În temeiul DCFTA, toate produsele agricole, cu excepția a șapte, pot intra în UE fără taxe vamale, în timp ce celor șapte produse li se aplică contingente tarifare.

Citește și: Produsele agricole din Republica Moldova vor avea acces facilitat la piața europeană și Fructele și legumele moldovenești vor putea fi exportate în UE fără taxe vamale încă un an.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!