В Молдове

La Chișinău s-a desfășurat ultima etapă a concursului „Polobocul de aur”

Автор: AgroExpert
Concursul „Polobocul de aur” - agroexpert.md

La Chișinău, a avut loc degustarea din cadrul etapei republicane a concursului pentru cel mai bun vin de casă „Polobocul de aur”, organizat anual de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM). 

La acest concurs participă anual persoane fizice din Republica Moldova care produc vin în condiții de casă. Participarea la concurs este benevolă și gratuită.

Menționăm că, la I etapă a concursului au participat peste 450 de persoane fizice care au prezentat probe ale vinurilor produse în condiții casnice. La etapa II,  au fost  prezentate 101 probe, selectate în cadrul degustărilor regionale, informează CCI a RM.

Etapa regională a concursului a avut loc pe parcursul lunilor februarie – martie.

Vinurile au concurat la următoarele nominalizări:

  1. Vin produs din soiuri albe și roșii pentru vin, specia Vitis Vinifera, anul de roadă 2023;
  2. Vin din soiuri hibride și din specia Vitis labrusca;
  3. Vin de casă maturat mai mult de 6 luni;
  4. Vinuri licoroase;
  5. Vin din soiuri autohtone și soiuri selecție nouă (soiuri autohtone – Feteasca Albă, Feteasca Regală, Feteasca Neagră, Rara Neagră, soiuri selecție nouă – Viorica, Riton, Bianca, Floricica, Alb de Onicani, Legenda etc).

Comitetele organizatorice ale filialelor CCI a RM au selectat cu atenție o varietate de vinuri de calitate care au întrunit următoarele condiții: să fie vinuri naturale seci; să fie limpezi; să nu aibă defecte de aromă și gust; să nu prezinte degajări de CO2. Prezentarea probelor au fost realizate conform regulamentului, în sticle curate și etichetate.

Învingătorii primei etape sunt desemnați și premiați cu diplome de către comitetele organizatorice ale filialelor CCI a RM.

Trofeul principal al concursului este Premiul Mare „Polobocul de aur”, care se decernează învingătorilor la fiecare nominalizare a celei de a II-a etapă a concursului. De asemenea sunt instituite și premii speciale pentru unii participanți la concurs, în scopul stimulării acestora de a produce vin de casă calitativ.

Premierea învingătorilor, cu înmânarea solemnă a premiilor, are loc anual în cadrul Sărbătorii Ziua Națională a Vinului sau altui eveniment organizat de către CCI a RM.

Precizăm că, pe parcursul celor 21 de ediții au fost prezentate aproximativ 10 mii de mostre de vin, dintre care peste 210 au devenit învingătoare. Astfel, mulți dintre participanții concursului, astăzi își expun vinurile produse pe rafturile magazinelor, atât în țară, cât și peste hotare, identificându-se ca vinării veritabile.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!