В Молдове

Lipsa de precipitații amenință culturile: Fermierii raportează crăpături de 10 cm în sol

Автор: AgroExpert
secetă agricultori - agroexpert.md

Fermierii susțin că pământul e atât de uscat, încât în unele zone crăpăturile au o adâncime de 10 centimetri. La rândul lor, autoritățile spun că Republica Moldova nu a atins nivelul de alertă de secetă. Asta, deși unul dintre semnele că ne aflăm în pragul unei perioade aride e Codul galben de incendii din aceste zile, scrie tvrmoldova.md.

Crăpăturile date ne demonstrează lipsa de precipitații în zona dată. Deja mâna intră. Are o adâncime de vreo 10 cm.

Vitalie Eremia din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, are peste 400 de hectare de teren cu grâu, porumb și floarea soarelui. Nivelul de umiditate din sol este extrem de scăzut, iar culturile agricole nu se dezvoltă.

„De la lipsa de precipitații porumbul a răsărit neuniform și mai departe dezvoltarea lui noi nu știm cum o să fie. Adică dacă nu o să fie precipitații el nu o să se dezvolte, o să se usuce ca și anul precedent”, spune bărbatul

Şi grâul, care e în ultima fază de dezvoltare și urmează să fie recoltat până la sfârșitul lunii, ar putea fi afectat.

„Acum bobul e mare frumos dar el e în fază de lapte și dacă nu o să aibă umiditate el o să se sbârcească. Așa e frumos. Ne-am străduit să-ol creștem, să investim bani”, mai spune acesta.

Pe de altă parte, autoritățile spun că, deocamdată, Republica Moldova nu a atins nivelul de alertă de secetă.

 „Noi primim de la meteo în fiecare săptămână și nu s-a identificat încă situații de secetă în Republica Moldova. Situația cu rezerva de apă în sol este în limita normalității”, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

Semnele că ne aflăm în pragul unei perioade aride sunt numeroase, inclusiv Codul galben de incendii din aceste zile.

„Pericolul pentru culturile cerealiere în mare parte este pentru sfârșitul lunii iunie, când deja sunt gata pentru recoltare, sunt uscate. Atunci persistă acest pericol, în condițiile de temperaturi ridicate și în cazul în care nu sunt respectate regulile de apărare împotriva incendiilor la colectare grânelor. Pentru această perioadă, pericolul este în special pentru spațiile forestiere”, spune ofițera de presă IGSU, Liliana Pușcașu.

Potrivit climatologilor, în ultimele două decenii, în Republica Moldova perioadele de secetă au devenit mai frecvente și mai intense.

 „Republica Moldova, reieșind din amplasarea ei geografică deja este supusă de fenomenului de secetă iar în ultima perioadă atestăm o mărire a frecvenței și a magnitudinii, intensității acesteia. Este probabilitatea ca noi până în 202, să depășim acea limită de 1,5 grade Celsius, încălzire globală și 90% este probabilitatea de manifestare a fenomenelor de risc nespecifice zonei”, a afirmat Rodica Cojocari.

Anul trecut, Europa a înregistrat cea mai fierbinte vară de până acum, iar meteorologii sunt de părere că în 2023, cataclismul s-ar putea repeta.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку