MADRM solicită 47 mln de lei pentru compensarea parțială a prejudiciilor înregistrate de agricultori

В Молдове

 Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion PERJU, a susținut astăzi, un briefing de presă, în cadrul căruia a vorbit despre pagubele produse în sectorul agricol, în urma calamităților naturale înregistrate în ultimele două luni.

”Conform rapoartelor privind situațiile excepționale prezentate de subdiviziunile IGSU teritoriale în comun cu Comisiile pentru situații excepționale teritoriale, pe teritoriul Republicii Moldova în perioada anului 2021, au fost înregistrate peste 20 situații excepționale cu caracter natural, precum: vijelii, ploi torențiale cu grindină și vânt puternic, furtuni de praf, etc. Acestea s-au produs pe teritoriul a 29 localități din 14 raioane, cele mai afectate fiind: Edineț, Criuleni, Drochia, Florești, Ialoveni, Orhei, Rezina, Rîșcani, Soroca, Sîngerei, Telenești, Șoldănești, Ungheni. În consecință, au fost afectate importante segmente de infrastructură, dar și suprafețe impunătoare de semănături (circa 3 mii ha): 663 ha de porumb; 774 ha de floarea soarelui; 283 ha de grâu; 401 ha de orz; 253 ha de sfeclă de zahăr; 157 ha de alte culturi; 142 ha de livezi; 121 ha legume și pomușoare”, a menționat ministrul Ion PERJU, în cadrul briefing-ului de presă.

Totodată, oficialul a precizat că, paguba materială totală înregistrată constituie circa 35 milioane de lei, dintre care peste 30 milioane de lei sunt pagubele pentru culturile agricole.

„Potrivit datelor oferite de Serviciul Special pentru Influențe Active asupra proceselor Hidrometeorologice, în 12 zile cu influențe active, în total, au fost tratate cu agent activ 396 de obiecte convective și au fost deja lansate 3056 bucăți de rachete, sau de 2 ori mai multe decât în perioada similară a anului precedent, la un număr identic de zile cu influențe speciale active. Menționez că, pe suprafețele protejate nu au avut loc căderi masive de grindină”, a subliniat Ion Perju. 

De asemenea, ministrul a comunicat că în prezent, pentru procurarea unui lot de rachete antigrindină este nevoie de circa 12 milioane de lei. Urmează să fie expediată o solicitare suplimentară către Guvern de alocare a acestei sume.

În contextul pagubelor înregistrate ministrul a precizat:

„Reieșind din specificul climatic existent, MADRM solicită Guvernului Republicii Moldova, alocarea surselor financiare, în mărime estimativă de 47 milioane de lei, din Fondul de rezervă pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate infrastructurii rurale și sectorului agricol de calamitățile natural”.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: Madrm.gov.md
обратно к списку