В Молдове

Mai puțină risipă: În R. Moldova a fost lansată platforma Donezalimente.md

Автор: AgroExpert
risipă alimentară platforma donezalimente - agroexpert.md

Banca de Alimente din Moldova cu sprijinul Uniunii Europene a lansat pe 14 noiembrie platforma online Donezalimente.md. Platforma va ușura procesul logistic de recuperare a alimentelor de la agenții economici din lanțul agro-alimentar și redistribuire către serviciile de cantină socială și alte servicii sociale unde se furnizează hrană. 

„Grație tehnologiei și unui sistem care a fost deja pilotat în câteva țări din Uniunea Europeană, prin intermediul platformei va fi monitorizată constant recuperarea și distribuția  produselor alimentare, așa încât să păstrăm cât mai multe alimente în consumul uman și să nu le transformăm în deșeuri”, a declarat directorul executiv Banca de Alimente, Oleg Paraschiv.

Secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare Iurie Scripnic a participat la evenimentul de lansare a acestei platforme. 

În discursul său acesta a subliniat gravitatea situației la nivel global, evidențiind faptul că, în timp ce milioane de oameni mor anual de foame, mii de tone de produse alimentare sunt aruncate la gunoi. Acest fenomen reprezintă nu doar o problemă umanitară, ci și o amenințare directă la adresa mediului înconjurător. În acest context, guvernele au responsabilitatea de a implementa măsuri concrete pentru a reduce cu 50% risipa de alimente pe cap de locuitor până în 2030.

Pierderile și risipa de alimente reprezintă o provocare pentru Republica Moldova, iar limitarea acestora poate contribui semnificativ la combaterea foamei și malnutriției.

„Recuperarea alimentelor bune pentru consum reduce risipa de alimente. Un astfel de mecanism este implementat pe scară largă în Uniunea Europeană și a luat amploare recent în Republica Moldova. Noi salutăm acest lucru”, a precizat Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Platforma va funcționa conform următorului mecanism:

  1. Agenții economici din lanțul agro-alimentar se înregistrează pe platformă în calitate de donatori de produse alimentare, specificând cantitatea, tipul și localizarea alimentelor de care dispun.
  2. Organizațiile prestatoare de servicii sociale ce furnizează hrană pentru persoane aflate în dificultate se înregistrează pe platformă în calitate de beneficiari ai Băncii de Alimente.
  3. Echipa Băncii de Alimente facilitează conectarea donației de alimente cu serviciile sociale.
  4. Serviciul social va prelua direct alimentele disponibile de la donator, fără a fi necesar că acestea să ajungă inițial în depozitul Băncii de Alimente. 

În calitate de utilizatori ai platformei se vor putea înregistra doar donatorii de produse alimentare și organizațiile ce prestează servicii sociale, acces la informația cu privire la cantitățile de produse alimentare disponibile având doar utilizatorii și echipa Băncii de Alimente. 

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку