В Молдове

Mai puține mere în 2023: Cu ce prognoză vine Moldova Fruct

Автор: AgroExpert
mere Moldova Fruct prognoză recoltă - agroexpert.md

Reprezentanții Asociației Moldova Fruct susțin că recolta de mere din acest an se estimează la aproximativ 505 mii de tone. Cifră este mai mică decât prognoza inițială de 548 mii de tone, din cauza lipsei precipitațiilor în lunile august și septembrie.

Către 1 noiembrie 2023 fabricile de procesare au achiziționat aproximativ 250 de mii de tone mere. Totodată, așteptările sectorului de procesare se ridică la 270 de mii de tone de mere procesate din roada anului 2023.

„Aproximativ 50 de mii de tone vor fi comercializate în stare proaspătă pe piața locală. Iar volumul exporturilor din roada anului 2023 în sezonul de vânzări 2023/2024 este estimat de sector la nivel de 185 de mii de tone, cu cca 60 de mii de tone mai mult decât cel exportat din roada anului 2022, an în care Moldova s-a confruntat cu o secetă severă”, se arată în comunicatul emis.

Potrivit asociației, Războiul din Ucraina, embargoul Federației Ruse la importurile de fructe din Moldova introdus în august 2022, au impus exportatorii de mere din Moldova să-și intensifice eforturile de identificare a noilor piețe de desfacere.

„Rezultatele obținute în acești doi ani deja sunt vizibile. Dacă în 2021 țările CSI, inclusiv Rusia erau destinația pentru 99% din merele moldovenești exportate, atunci în anul 2022 ponderea acestora s-a redus până la 90%, iar în primele 10 luni ale anului 2023, aceasta a scăzut până la 85%. Noile destinații de export sunt țările din Golful Persic, țările din UE, Africa și Asia de Sud-Est”, mai susțin reprezentanții.

Anterior, Moldova Fruct prognoza că producția de mere ar fi trebuit să atingă cifra de 548 de mii de tone.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку