MAIA: ”Susținem activitățile științifice și procesul de testare a soiurilor și hibrizilor pe câmpurile experimentale”

В Молдове

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu a efectuat o vizită de lucru la Institutul de Cercetări a Culturilor de Câmp „Selecția” din Bălți. Scopul vizitei a fost de a discuta cu administrația instituției și cu cercetătorii de ramură despre potențialul loturilor experimentale, despre tehnologiile necesare pentru restabilirea sistemului semincer și pentru sporirea calității biologice la soiurile de origine autohtonă incluse în lista soiurilor recomandate pentru cultivare în Republica Moldova.

Oficialul a menționat că activitățile Ministerului sunt orientate spre dezvoltarea capacităților instituțiilor de cercetare de profil și spre identificarea oportunităților pentru realizarea investițiilor în vederea obținerii unor noi performanțe agricole.

”Ne dorim ca centrele de cercetare să poată funcționa după tehnologii moderne. În acest sens, intenționăm să facilităm desfășurarea activităților științifice și procesul de testare a soiurilor și hibrizilor pe câmpurile experimentale, prin dezvoltarea bazei tehnico-materiale”, a menționat ministrul Viorel Gherciu.

În cadrul vizitei, oficialul a mers pe câmpurile experimental pentru culturile de porumb şi soia, la laboratoare, depozite și ateliere.

În context, Boris Boincean, directorul Institutului, a menționat că în vederea stimulării activității din sfera științei și inovării, instituția are nevoie de resurse financiare pentru procurarea tehnicii și utilajului agricol.

„Investițiile în cercetare și tehnologie generează productivitate și creștere economică. Eficiența și competitivitatea în agricultură pot fi atinse prin antrenarea mediului academic și prin fortificarea activităților de cercetare şi de dezvoltare, inovare şi transfer tehnologic”, a menționat Boris Boincean.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку