В Молдове

MAIA va ajusta cadrul legal privind importul produselor de uz fitosanitar și fertilizanți

Автор: Fiodorov Ilinca
lege fertilizanți MAIA - agroexpert.md

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) planifică să ajusteze politicile din domeniul produselor de protecție a plantelor și a fertilizanților. Astfel, Legea cadru privind produsele de uz fitosanitar și a fertilizanților urmează să fie modificată pentru a fi armonizată cu Regulamentul UE privind plasarea pe piață a produselor fitosanitare. 

Aceste modificări sunt în stadiul de consultări publice.

Într-un răspuns pentru AGROEXPERT, autoritățile susțin că în viitorul apropriat, conform Planului de acțiuni ale Guvernului pentru 2023 și Planului de acțiuni ale MAIA 2023, după promovarea proiectului de lege privind produsele fitosanitare, se va elabora și promova un proiect de lege privind cerințele de plasare pe piață a produselor fertilizante, care va fi armonizat cu Regulamentul (UE) 2019/1009 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019.

Importul de îngrășăminte și produse chimice de uz fitosanitar

În prezent, legislația din Republica Moldova presupune obligativitatea deținerii unui depozit specializat pentru importul îngrășămintelor și preparatelor chimice de uz fitosanitar.

Șeful Direcției protecția plantelor și siguranța alimentelor de origine vegetală, Ghenadie Rusu, susține că pentru a facilita importul de îngrășăminte la prețuri mai reduse de pe piețele din țările vecine, agricultorii pot încheia contracte de arendă pentru astfel de depozite, conform prevederilor legale actuale.

„Importul și comercializarea acestor produse se fac în baza notificării, la care se anexează copii ale actului de proprietate sau al contractului de arendă pentru depozitul specializat înregistrat oficial”, punctează șeful direcției.

Potrivit autorităților, această prevedere va fi discutată în cadrul analizelor și consultărilor la ajustarea și armonizarea cadrului normativ, în colaborare cu toate părțile interesate. 

„MAIA va analiza situația și problemele din domeniile plasării și aprovizionării cu produse fitosanitare și fertilizante, și va propune în politicile promovate intervenții justificate ale statului, care urmează să ofere soluții eficiente, asigurând cel mai bun raport dintre rezultatele scontate, şi costurile preconizate”, susține Ghenadie Rusu.

Prețurile din Republica Moldova, duble față de cele din România.  

În ultima perioadă se atestă prețuri mai mari ale fertilizanților anorganici de pe piața locală în comparație cu cele din România. 

„Diferențe sunt, pentru că în România, fertilizanții importați tranzitează toate porturile sau canalele de navigație, ceea ce implică un cost suplimentar din cauza transbordării duble în Constanța și Giurgiulești și a transportului terestru. Pe de altă parte, România produce îngrășăminte minerale azotoase, în timp ce Republica Moldova importă aceste produse. De asemenea, TVA-ul aplicat la îngrășăminte în România este de 9%, în timp ce în Republica Moldova este de 20%”, explică autoritățile de la Chișinău.

Totuși, autoritățile punctează că sunt permise de micșorare a acestora.

„Prețurile globale ale fertilizanților anorganici, în special a celor azotoși, au scăzut semnificativ în ultimele 5 luni, ceea ce ar putea duce la ajustări și pe piața locală. Noi vom analiza situația și vom veni cu politici eficiente și intervenții justificate ale statului pentru a oferi soluții cu cel mai bun raport între rezultatele așteptate și costurile estimate”, a mai declarat șeful Direcției.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!