В Молдове

Manifest pentru drepturile fermierilor: Grădina Moldovei cere liberalizarea semințelor vii

Автор: Lidia Danila
liberalizarea comercializării semințelor țărănești demers manifest - agroexpert.md

În legislația Republicii Moldova sunt prevederi care permit doar comercializarea semințelor care fac parte din catalogul oficial, iar vânzarea celorlalte este ilegală. În acest context, cu un an în urmă, A.O. „Grădina Moldovei” a înaintat un demers în Parlament, iar cu câteva luni în urmă - un manifest pentru liberalizarea semințelor vii, țărănești.

„În Republica Moldova sunt atât semințe comerciale, cât și semințe din soiuri locale sau țărănești. Aceste semințe sunt adaptate condițiilor locale de climă și de sol, care le permite să fie rezistente la condițiile hidrometeorologice, dar și la boli și dăunători. Chiar dacă semințele comerciale sunt performante și asigură uniformitatea roadei, astfel că roada se coace în același timp, plantele sunt de aceeași înălțime, aceste calități nu sunt primordiale pentru producătorii mici. Aceștia caută în primul rând ca soiul să nu ceară prea multă apă, să fie rezistent la boli, dăunători și să fie productiv”, a explicat directoarea executivă la A.O. „Grădina Moldovei”, Anya Coutinho.

Demers către Parlament pentru eliminarea restricțiilor din legea privind comercializarea semințelor

Grădina Moldovei a început discuțiile pentru a depune Demersul, atunci când au aflat că în Republica Moldova este o lege care restrânge comercializarea semințelor de soiuri care nu sunt înregistrate în catalogul oficial. Demersul oficial a fost înaintat în Parlament în aprilie.

„Această lege presupune că doar semințele de soiuri înregistrate în catalogul oficial, care urmăresc trei criterii DUS: distinctivitate, uniformitate și stabilitate pot fi comercializate. Aceasta însă restrânge foarte mult drepturile micilor producători. De fapt, este îngrădit și dreptul la hrană sănătoasă și calitativă, nu doar cantitativă. Ar fi bine ca producătorii să aibă dreptul de a alege cu ce fel de semințe doresc să lucreze”, precizează Anya Coutinho.

Demersul a fost înaintat în Parlament, dar deocamdată nu a primit susținerea autorităților, susține directoarea executivă la Grădina Moldovei.

„Am cerut Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și Comisiei pentru agricultură și industrie alimentară să sesizeze Curtea Constituțională pentru a considera legea aceasta la semințe - neconstituțională. Demersul a fost înregistrat, dar parlamentarii nu au fost complet de acord cu noi și inițiativa noastră s-a oprit”, a declarat aceasta.

Manifest pentru liberalizarea comercializării semințelor vii

După ceva timp, reprezentanții Grădina Moldovei, înțelegând că parlamentarii nu sunt convinși că această lege este o problemă pentru mai mulți oameni au început un manifest pentru liberalizarea semințelor țărănești.

„Am zis să mergem mai departe și am început manifestul pentru liberalizarea semințelor vii. În el am scris contextul, de la ce a pornit această petiție, pentru ca oamenii să înțeleagă despre ce este vorba”, a afirmat directoarea executivă la Grădina Moldovei.

Anya Coutinho a mai adăugat că în Moldova, mulți oameni din zonele rurale, mai ales femeile, salvează semințele și le vând în piețe. Manifestul subliniază că semințele vii reprezintă o sursă de hrană și venit pentru mulți țărani, iar restricțiile legale îi împiedică să continue această practică.

Citește și: Prima degustare din R. Moldova: Descoperă gustul legumelor din semințe vii

„Astfel, semințele de soiuri țărănești sunt hrană pentru familii și o potențială sursă de venit pentru producătorii mici. Aceștia nici nu cunosc despre legea stranie care le interzice să facă acest lucru”, susține aceasta.

Manifestul a fost lansat în format electronic, dar și tipărit, reușind să adune aproximativ 30 - 40 de semnături. Acesta poate fi semnat aici.

„Precizăm ca suntem la început și sper sa reușim o campanie cât mai amplă, care ar putea dura și un an. Scopul nostru e sa atingem cel puțin 10 mii de semnături”, spune Anya Coutinho.

Prin aceste acțiuni, Grădina Moldovei urmărește să sensibilizeze opinia publică și autoritățile asupra importanței protejării și promovării semințelor locale, precum și eliminarea restricțiilor din legea actuală.

„Dorim liberalizarea comercializării semințelor vii, recunoașterea muncii țăranilor, susținerea agriculturii ecologice și dezvoltarea acestui sistem de semințe vii locale împreună cu mai mulți actori: țărani producători, cercetători și autorități publice”, a conchis directoarea executivă la Grădina Moldovei, Anya Coutinho.

Te-ar putea interesa și: R. Moldova importă peste 90% din semințe pentru sectorul legumicol

A.O. „Grădina Moldovei” încearcă să dezvolte o rețea de salvatori de semințe, care este o posibilitate de a identifica semințele deținute de țărani și producători.

Citește și: În Republica Moldova a fost creată o rețea de 20 de biblioteci de semințe

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!