В Молдове

Meiul african - cultura agricolă rezistentă în cele mai aride zone

Mei african - AgroExpert.md

Vreme secetoasă din ultimii ani îi forțează pe agricultori să se orienteze la culturi agricole rezistente în zonele mai aride ale Republicii Moldova, cum ar fi meiul african, mai ales că acesta este cereala cea mai bogată în  vitaminele A, B5, B2, conține magneziu, zinc, potasiu, fier. Potrivit nutriționiștilor, meiul este un aliment puțin alergen, nu conține gluten și se digeră ușor, de aceea ar fi bine să fie inclus în alimentația oamenilor săptămânal.   

Meiul african (Pennisetum glaucum) este o cultură originară din Asia și Africa. Această cereală este rezistentă la condiții climatice mai aride și poate fi cultivată pe terenurile slab productive.

„În Europa, meiul este folosit mai mult ca hrană pentru păsări și animale, totodată, ocupă un loc important în alimentația populației din zonele din care provine, salvând acea populație care suferă de malnutriție, având deosebite proprietăți nutritive și terapeutice. Rezistă foarte bine în condiții de secetă, pe suprafețe nisipoase și relativ sărace, chiar și la acele condiții de peste 40 de grade Celsius și o cantitate de precipitații de sub 200 mm pe an se pot obține 2-3 tone de grăunțe la hectar” a explicat Natalia Cîrlig, cercetător științific, doctor în știinte biologice.

Meiul african este o plantă anuală care are  o creștere foarte intensivă și se însămânțează la sfârșitul primăverii.

„Spre deosebire de alte cereale, încolțeste foarte repede, din acest motiv în agricultură deja se manifestă un interes crescut pentru acest tip de cultură puțin pretențios, ideal pentru perioadele de secetă sau pentru suprafețele cu sol mai puțin fertil. Pentru furaj se poate recolta după 40 de zile de la apariția plantei. Dacă o recoltăm în mai, la mijlocul lunii iunie am putea face prima recoltare pentru furaj. În condițiile Republicii Moldova, în anii benefici, cu umeditate, asigură două coase. În anii mai secetoși, semințele din motiv că au o necesitate de o cantitate mai mare de apă germinează pțin mai târziu, uneori și mai neuniform, dar, totuși dau o recoltă mai bogată comparativ cu porumbul” a subliniat Natalia Cîrlig.

Grăuntele meiului African conțin un complex bogat de vitamine,  de aceea această cereală  are și un efect benefic asupra sănătății.

„Îndeosebi este indicat persoanelor care prezintă intoleranță la gluten, deoarece pot evita simptomele specifice -greața, dureri abdominale, anemie, ritm lent de creștere la copii ș.a. Conține numeroase minerale, în special magneziu, zinc, potasiu, fier. Meiul  are efect pozitiv asupra sistemului gastro-intestinal, stimulează sistemul nervos, contribuie la sănătatea oaselor, a dinților și a părului, de asemenea meiul african este utilizat activ în medicina alternativă și cosmetolgie” a menționat Natalia Cîrlig, cercetător științific, doctor în știinte biologice.

Această cereală este apreciată de specialiști atât pentru boabele sale, cât și pentru frunzele și tulpinile care reprezintă un nutreț calitativ pentru animale.

„Ceea ce rămâne după recoltarea grăunțelor are o valoare nutritivă mai înaltă decât acele tulpini care rămân de la porumb, fiindcă are un grad mai înalt de înfrunzire, iar în frunze se conține o cantitate mai înaltă de substanțe nutritive pentru animale” a conchis, Natalia Cîrlig, cercetător științific, doctor în știinte biologice.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!