Vinificatorii din Republica Moldova pot valorifica nișa vinurilor organice pe piața Uniunii Europenii, care, în ultimii 7 ani, atestă o tendință de creștere în mediu de 11 % în fiecare an. Deoarece micii producători sunt, de regulă, primii interesați de oportunitățile din grija pentru terroir, pentru mediul ambiant și utilizarea rațională a resurselor, Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) a organizat recent pentru micile vinării o vizită de studiu pentru a învăța despre producerea vinurilor organice.
Vizita de studiu s-a desfășurat în via lui Constantin Stratan din satul Olănești, raionul Ștefan Vodă, unde cramele mici din Moldova au putut învăța din experiența Cramei Domnești, care produce vinurile Equinox, unicele vinuri din Republica Moldova certificate organic.
Constantin Stratan, producătorul de vinuri organice Equinox, a declarat că vinăria dispune de 6,5 hectare într-o zona cu tradiții de vinificație în sud-estul Moldovei. Vinăria produce vinuri organice din 2013, după ce a parcurs o perioadă de conversie de trei ani. La moment, vinurile sunt certificate drept organice atât de organele de certificare naționale, cât și de organele de certificare europene, ceea ce îi permite vinificatorului să exporte vinurile sale în Europa și Asia.
Vinificatorul afirmă că a optat pentru producerea organică a vinurilor ca să ofere consumatorilor un vin de calitate, sincer și cu un gust deosebit.Potrivit lui Constantin Stratan, filosofia producerii vinurilor organice este despre ”a asculta natura și a te integra în biodiversitatea din regiune”.
”Toate operațiunile de îngrijire a plantației de struguri implică tratamente cu produse biologice certificate și lucrări manuale. Punem accentul pe înierbarea naturală, care permite crearea unui mediu echilibrat și divers ce compensează lipsa tratamentelor cu substanțe sistemice, explică vinificatorul.
Nicolae Tronciu, mic vinificator din raionul Hâncești, participant la vizita de studiu, este în prezent în perioada de conversie la agricultura ecologică. Producătorul de vinuri susține că decizia de a adopta producerea ecologică a fost ghidată de propria convingere de beneficiile producerii organice, dar și deoarece este o tendință internațională la care își propune să se alinieze.
Diana Lazăr, coordonator al sectorului de vinificație în cadrul proiectului USAID APM, susține că nișa vinurilor organice este în dezvoltare, iar producătorii moldoveni de vinuri artizanale se pot regăsi în această nișă, aliniindu-se astfel la tendințele mondiale.
”Piața europeană consumă aprox. 78% din vinurile organice, ceea ce reprezintă o oportunitate atractivă în special pentru micii producători de vinuri. Actualmente, în Republica Moldova, Crama Domnească este singurul producător de vinuri certificate organic, efort susținut de USAID în ultimii 2 ani, iar acest succes poate inspira alți antreprenori să aplice practici de viticultură rezonabilă și producere sustenabilă, afirmă Diana Lazăr.
Conform experților internaționali, piața vinurilor organice, în ultimii ani este într-o continuă creștere, catalizată inclusiv de efectele pandemice Covid-19, când consumatorii au devenit mai interesați de agricultura organică și consumul sănătos.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!