Ministrul Viorel Gherciu a efectuat o vizită la Institutul Știinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare

В Молдове

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu a efectuat o vizită de lucru la Institutul Știinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare​ (IȘPHTA) pentru a discuta cu administrația centrului de cercetare despre vulnerabilitățile instituției și soluțiile oportune pentru ameliorarea acestora.

Părțile au analizat obstacolele ce limitează funcționalitatea institutului, au identificat direcțiile prioritare pentru consolidarea sistemului de cercetare și inovare din sector și au explorat modalitățile de sporire a vizibilității instituției pe plan național și internațional, prin prisma atragerii investițiilor și lansării proiectelor de dezvoltare.

„Componenta de cercetare și inovare este indispensabilă domeniului hortiviticol, iar scopul Ministerului este să crească eficiența instituțiilor de cercetare de ramură, pentru a spori competitivitatea economiei naționale, pentru a stimula productivitatea și pentru a obține noi rezultate științifice în cadrul proiectelor naționale și internaționale. Vom conjuga eforturile în vederea identificării surselor financiare orientate spre ameliorarea situației existente și spre consolidarea colaborării dintre instituțiile statului, astfel încât să creăm un mediu favorabil de activitate pentru cercetători”, a declarat ministrul.

În cadrul vizitei, Viorel Gherciu a mers în laboratoarele instituției și pe câmpurile experimentale, unde cercetătorii au împărtășit experiența profesională, rezultatele științifice și au prezentat tehnologiile aplicate în procesul de diversificare a bazei de resurse genetice hortiviticole, de creare a soiurilor și hibrizilor.

„Provocările administrative și financiare cu care se confruntă instituția reduc eficiența activității de cercetare, iar realizările noastre au o vizibilitate limitată în comunitatea științifică. Institutul are nevoie de investiții pentru a valorifica pe deplin calitatea capitalului uman antrenat în activitățile de cercetare”, a menționat Constantin Dadu, directorul general al IȘPHTA.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку