В Молдове

MOLDAGROTEH - Dezvoltarea și dotarea cu tehnică de ultimă generație împing agricultura spre viitor

Odată cu ridicarea restricțiilor impuse de pandemia din ultimii doi ani, a crescut exponențial numărul evenimentelor din teren și amploarea acestora. Unul din evenimentele mult așteptate de către fermieri este expoziția de tehnică agricolă și material săditor Moldagroteh și Farmer, care a fost organizată după doi ani de pauză.

În acest an, producătorii de tehnică, dar și companiile au venit la expoziție cu drone pentru stropirea culturilor agricole, tractoare performante, de peste 300 de mii de euro, dar și diversă tehnică. Este vorba de semănători, utilaje de prelucrare a solului, dar și combine de ultimă generație.

Vladimir Ghiliov, director AgroProfi susține că fermierii nu au pierdut interesul și că se arată interesați de inovațiile din agricultură.

„Am semnat deja și câteva contracte în cadrul evenimentului. Ca noutate, în acest an, avem dronele agricole, care execută lucrări în vii și vezi. Acestea înlocuiesc forța de muncă, în condițiile în care în prezent este o problemă. Prețul pornește de la 22 – 24 mii de euro în funcție de dotări prețul poate crește”, a punctat Ghiliov.

Potrvit lui, în acest an există un interes sporit. Foarte mulți se interesează. „Acest lucru l-am văzut în anul 2008- 2009 când se aduceau sisteme de precizie pentru executarea lucrărilor agricole.

Producători americani, cehi, belaruși au venit utilaje moderne, care respectă standardele actuale de poluare şi consumă mult mai puţină motorină la hectar.

Andrei Josan de la compania Agromotor – Premium afirmă că noutatea cu care a venit compania în cadrul evenimentului este un cultivator de ultimă generație.

„Avem un cultivator, care este o noutate în Republica Moldova. Este universal. Prelucrează solul la adâncime și la suprafață. Avem și o combina pneumatică care este de preciziei. De exemplu, Sămânța este aruncata cu precizie, nu cade sub greutatea sa, ci este împușcată cu viteză”, a explicat Josan.

Cristian Viching de la Servmixt-Agro SRL spune că la expoziție compania  venit cu Combina Claas Trion. Este performantă și crește recolta 15-20% la hectar. Este și economă.

În cadrul evenimentului pe lângă tehnica de import au fost prezenți și prezenți și producători autohtoni. Este vorba de Dumitru Iustețchi compania căruia se ocupă cu fabricarea remorcilor și utilajelor pentru recoltarea strugurilor. „Capacitatea acestora diferă în funcție de volumul de struguri”

În ceea ce privește tractoarele, prețurile pornesc de la 50 mii de euro și ajung la 300 mii de euro. Acestea pot fi procurate în leasing sau prin intermediul programului trade-in prin care îţi dai tractorul vechi mai adaugi bani şi procuri un tractor nou.

Prezent la eveniment, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a declarat că:

„Evenimentul expozițional din acest an are o pondere remarcabilă pentru complexul agroindustrial. Organizate anual, expozițiile determină vectorul de dezvoltare a agriculturii și demonstrează în condițiile actuale că, în pofida dificultăților, inovarea este soluția pentru agrobusiness-urile naționale. În ultimul an, au fost acordate subvenții masive micilor producători din țara noastră. Per total, deja peste 37% din mijloacele fondului de subvenționare au fost distribuite către micii producători, iar pentru achiziția de tehnică agricolă au fost acordate circa 25%. Digitalizarea este o necesitate și din acest motiv intenționăm ca anul viitor să majorăm subvențiile acordate pentru procurarea tehnicii și a utilajului agricol. Vă asigur de susținerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare în vederea îmbunătățirii productivității activităților agricole. Vom ajuta agricultorii să obțină produse de calitate înaltă și competitive pe piața internațională.

Totodată expoziția-târg FARMER include produse din gospodăriile fermierilor, precum și tehnologii, materiale pentru o activitate eficientă a businessului agrar. În standuri sunt expuse, de asemenea, nutrețuri combinate, medicamente veterinare, preparate utilizate în zootehnie. Vizitatorii vor găsi și produse de protecţie a plantelor, fertilizanți întru dezvoltarea și sporirea productivității culturilor agricole.

La târgul tradițional “Toamnă de Aur” vizitatorii pot achiziționa direct de la producătorii locali legume, fructe, pomușoare, miere și produse apicole etc. Un segment aparte revine materialului săditor (puieți, flori, semințe) care ce bucură de mare popularitate din partea vizitatorilor.

Republica Moldova are peste 1,6 milioane de hectare de terenuri arabile. Gospodăriile agricole au în dotare circa 71 de mii de tractoare. Expoziţia Moldagrotech se desfăşoară între 13 şi 16 octombrie și reuneşte aproape 200 de participanți din diferite țări.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!