В Молдове

Moldova, gazda celei de-a VI-a Reuniuni a Subcomitetului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană

Republica Moldova a fost gazda celei de-a VI-a Reuniuni a Subcomitetului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, Cluster V – “Agricultură, dezvoltare rurală, pescuit și politici maritime, dezvoltare regională, cooperare transfrontalieră și la nivel regional”.

În cadrul reuniunii, delegația Republicii Moldova, prezidată de Secretarul de Stat Vasile Șarban, împreună cu membrii Comisiei Europene, au purtat discuții, în format videoconferință, ce au vizat progresele și provocările existente în domeniile agriculturii și dezvoltării rurale.

„Evenimentul este o platformă de monitorizare a reușitelor privind armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene, în domeniile de profil, având la bază Acordul de Asociere. Prin determinare și atitudine proactivă, Republica Moldova și-a atins toate obiectivele propuse în procesul de armonizare a legislației setate pentru anul 2021, fiind o componentă prioritară pentru Guvernul nostru. Printre succesele înregistrate, putem enumera: Adoptarea, în premieră, a Legii nr. 50/2021 cu privire la grupurile de acțiune locală, prin care acestora li se oferă posibilitatea de înregistrare în calitate de persoane juridice; Inițierea procedurii de modificare a trei hotărâri de Guvern, în scopul îmbunătățirii mecanismului de subvenționare; Finalizarea primului proiect al Strategiei naționale pentru agricultură și dezvoltare rurală (NARDS) 2022-2027, care înglobează obiectivele / prioritățile politicii agricole comune a UE; Pregătirea a unui sistem de monitorizare și evaluare a indicatorilor strategici; Aprobarea a 2 Programe naționale sectoriale (apicultura și horticultura) în anul 2020, precum și demersul progresiv în elaborarea programelor sectorului zootehnic, al plantelor aromatice și medicinale și al agriculturii ecologice; Aproximarea în legislația națională a 35 de acte europene, bazate pe evaluarea internă preliminară, din totalul de 43 de acte”, a subliniat Vasile Șarban.

Totodată, oficialul a transmis recunoștință partenerilor UE pentru suportul tehnic și financiar oferit țării noastre în procesul consolidării capacităților de administrare a sectoarelor.

În context, oficialii europeni și-au exprimat speranța că anul viitor va fi depășită situația pandemică, astfel încât următoarea reuniune să fie desfășurată în format fizic, la Bruxelles.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!