В Молдове

Moldova, grav afectată de secetă. Prognoze recoltă

prognoz agricultură fermieri - AgroExpert.md

Seceta afectează Republica Moldova, iar producția agricolă va fi mai mică. Cele mai mari probleme vor fi la culturile de cereale. În plus, debitele râurilor au scăzut mult, iar rezervele de apă ale țării se epuizează. Episoadele de caniculă din iunie şi iulie au agravat o situație deja critică, după deficitul grav de precipitații din timpul iernii şi al primăverii.

„Chiar dacă agricultura a fost afectată de secetă, securitatea alimentară a țării va fi asigurată, în condițiile în care recolta la hectar a fot de circa 2 tone. Este important să formăm fondul semincer care este o problemă veche cu barbă a țării. Nu avem un fond de rezervă de semințe, în condițiile în care riscul în agricultură este foarte mare an de an”, a explicat Boris Boincean, directorul ICCC „Selecția”

Potrivit lui, semințiile autohtone nu au cedat calității și randamentului celor din export. Soiurile autohtone sunt mai adaptate la condițiile climaterice din țară decât cele din export.

„Porumbul în mare măsură este compromis. Doar în zonele de nord situația poate fi mai bună, dar depinde de respectarea asolamentului, cei care au aplicat gunoiul de grajd pe terenuri, recolta va fi mai mare. Porumbul este compromis la 70-80 dar sunt terenuri care sunt compromise la 100%. Porumbul compromis trebuia retezat la masă verde și de lăsat la suprafața solului după care de semănat grâu de toamnă”, a punctat Boris Boincean.

În opinia lui Boincean, atâta timp cât nu o sa avem asolament o să ne afecteze seceta. Avem nevoie de schimbări structurale. „Florea soarelui este compromisă la 50%. Situația diferă și variază de la 50 la 70%. Soia e compromisă, la fel, în proporție de 70%, sfecla de zahăr la 50% urmare a secetei care a afectat Republica Moldova”.

Mihail Vronschih de la Asociația „Selecția” afirmă că despre scăderea recoltei de floarea soarelui și porumb, cu 30 și 50%.

„Dacă va fi umiditate grâu și orz va trebui semănat mai mult pentru că sunt  mai rezistente la secetă. Dar în prezent floarea soarelui este semănată mai mult decât cerealele de grupa întîi”, a punctat Vronschih.

„Evident că recolta din acest an este mai mică dacă este să facem comparație cu cea de anul trecut, însă oricum recolta medie pe țară va fi de 2,5 tone – 3,5 tone per ha. Cantitatea de grâu recoltată este de 800 mii de tone. Dar există stocuri de grâu de anul trecut, care desigur că trebuie comercializat”, se arată în informația Ministerului Agriculturii.

„Vorbim de secetă cu consecințe de până la 100% prejudicii în sudul Republicii Moldova, fiind vorba de Căușeni, Ștefan Vodă, Basarabeasca. La grâu, roada nu este cea așteptată. Din ce s-a strâns până acum, pentru că la nord încă nu s-a finalizat procesul de recoltare, avem de la 2 la 4 tone la hectar. Este o roadă mult mai mică decât anul trecut, dar asta nu înseamnă că avem vreun pericol de criză alimentară. La sud, culturile de porumb sunt compromise, chiar dacă mai plouă, ele nu mai pot fi salvate. Mai poate fi salvată doar floarea-soarelui, dacă plouă”, susține ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Potrivit ministrului, pentru a depăși situația critică din domeniul agriculturii, ar trebui să fie reabilitate sistemele de irigare și să fie asigurat accesul fermierilor la apele de suprafață. Pentru soluții prompte, urmează să fie instituită stare de urgență în domeniul agriculturii.

„Am început discuţiile cu Banca Mondială să venim cu un pachet de 65 de milioane de dolari, agricultorii noştri să poată avea acces la bani ieftini ca să-şi reconstruiască sistemele de irigare, evident si cu susţinerea statului. Avem discuţii înaintate cu băncile ca agenţii economici care vor prezenta acele acte sau certificatul de forţă majoră să fie scutiţi de la plata aşa numitelor penalităţi pentru întârzieri, noi vorbim de anul curent, nu vorbim de problemele agricultorului din ultimii 20 de ani. Avem toată deschiderea si din partea băncilor, FISC-ului, inclusiv vânzătorii de imputuri”, a spus Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii.

Datele Serviciului Hidrometeorologic de Stat arată că seceta pedologică a afectat zeci de hectare de cereale din Republica Moldova. Porumbul și floarea soarelui au fost compromise la aproape jumătate.

Prognozele Serviciului Hidrometeorologic arată că în  rezultatul analizei condiţiilor agrometeorologice aride roada medie de floarea soarelui pe țară, în anul 2022, va constitui 1-1,3 tone/ha (roada medie în ultimii 10 ani a constituit 1,9 tone/ha).

Referitor la porumb roada medie pe țară, în anul 2022, va constitui 1,2-1,7 tone/ha (roada medie în ultimii 10 ani a constituit 3,5 tone/ha).

În ceea ce privește recolta de sfeclă de zahăr va fi la cel mai redus nivel din ultimii zece ani, se arată în prognoza Serviciului Hidrometeorologic.

În  rezultatul analizei condiţiilor agrometeorologice create şi urmare a condițiilor meteorologice prognozate pentru restul perioadei de vegetație a dezvoltării sfeclei de zahăr, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează că roada medie pe țară, în anul 2022, va constitui 1,9-2,2 tone/ha (roada medie în ultimii 10 ani a constituit 3,4 tone/ha)”, se arată în mesajul Serviciului Hidrometeorologic.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, suprafața terenurilor cu sfeclă de zahăr este de 12 mii hectare cu 27% mai puțin în șase luni ale anului 2022 față de perioada similară a anului precedent.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!