В Молдове

Nicolae Ciubuc: ”Nu am mai avut astfel de situații în toată practica de subvenționare a producătorilor agricoli”

Astăzi în cadrul Comisiei parlamentare pentru agricultură, ca urmare a prezentării raportului reprezentanților de la AIPA, situația la Fondul Național pentru Dezvoltare Agricolă și Mediul Rural, este una catastrofală. Aceasta este părerea deputatului Nicolae Ciubuc, care a făcut ulterior o postare publică. 
Parlamentarul a redat situația constatată din informațiile primite în cadrul audierilor, prezentând anumite cifre concrete, precum mărimea FNDAMR pentru 2021, care reprezintă 1 100 mln lei, iar datoriile anului 2020 - circa 820 mln lei.
”Suntem aproape în luna mai, dar nici 50% din datorii nu au fost achitate, până-n prezent. Cu ritmul respectiv, ușor ajungem în luna iulie cu datorii care nu vor fi încă stinse” a menționat Nicolae Ciubuc.
Totodată oficialul a prezentat șirul cifrelor, pe categorii, printre care și angajamentele de plată pentru anul 2021:
Contribuția în Fondul Viei și Vinului - 26 mln lei;
Programul plăți în avans pentru tineri si femei fermier - 55 mln lei;
Programul subvenții pentru APL - 165 mln lei;
Program de acordare a plăților directe pentru cap de animal - 80 mln. lei
Total datorii/angajamente: 1 146 mln. Lei, adică cu un deficit de 46 mln lei.
 
În baza acestor cifre, oficialul a concluzionat că banii alocați în bugetul de stat nu sunt suficienți pentru stingerea tuturor datoriilor.
”De la 1 Februarie a fost dat startul primirii cererilor de acordare a subvențiilor pentru 2021. Conform datelor publice, sunt, deja, depuse dosare în sumă totală de peste 141 mln lei, cereri care deja se prezintă a fi fără finanțare. În aceste condiții, dacă nu majorăm Fondul de subvenționare (acțiune imposibilă până la investirea unui Guvern funcțional), la 31 Octombrie, suma datoriilor față de fermieri, față de primării în cele mai bune condiții va depăși 1 mld de lei, cu achitarea lor nu mai devreme de 2022” a subliniat Nicolae Ciubuc.
De asemenea, parlamentarul a menționat că atât agricultorii, cât și primarii sunt hrăniți cu iluzii și promisiuni goale.
”Semănăm iluzii, speranțe deșarte și în raport cu autoritățile publice locale. Conform programului de acordare a subvențiilor către APL, conform ultimului apel au fost recepționate dosare în sumă de peste 360 mln lei. Disponibile sunt circa 126 mln lei. Asta ar însemna că doar una din trei primării, din cele ce au depus cereri pentru finanțare, vor putea accesa efectiv bani. Aici putem intui care primării vor avea prioritate - cele afiliate partidelor din coaliția guvernare. Prieteni avem o situație fără precedent. Nu am mai avut astfel de situații în toată practica de subvenționare a producătorilor agricoli. Îmi amintesc, cu lux de amănunte, situația din 2015-2016, după o izolare totală în plan extern, buget decapitat ca urmare a furtului miliardului, dar grație abordării pragmatice a Guvernului Filip, la acea dată, s-a reușit conștientizarea gravității problemei datoriilor la subvenții, rolul agriculturii Republicii Moldova și într-un timp scurt am stins rapid toate restanțele acumulate încă din 2014, revenind la o normalitate în acest domeniu” a precizat Nicolae Ciubuc.
Oficialul a explicat că situația respectivă a fost cauzată din lipsa unei strategii de dezvoltare a sectorului (ultima expirând in anul 2020).
”S-au promis multe măsuri de sprijin cu tot felul de activități, dar fără acoperire financiare. Populismul, iresponsabilitatea și lipsa de viziune sunt printre principalele cauze, care duc la precedente periculoase pentru întreg sistemul bugetar și sector agricol.Consider imperios necesar demararea unei analize a impactului subvenționării în agricultură, cu remodelarea sistemului actual, reproiectarea domeniilor de subvenționare, inclusiv cu examinarea posibilității reducerii graduale a subvențiilor acordate companiilor mari, dând prioritate fermierilor aflați în dificultate, care sunt la început de cale, cei stabiliți în mediul rural, și doar pentru domenii cu potențial de extindere pe piețe de desfacere” a coinchis Nicolae Ciubuc.

⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!