Președinta Maia Sandu a promulgat noul Cod silvic, care aduce multe mecanisme noi pentru protecția pădurilor noastre.
Șefa statului a subliniat că odată cu lansarea Programului național de împădurire, silvicultorii au semnalat o problemă mai veche - este vorba de pădurile plantate anterior pe terenurile primăriilor, care nu puteau fi înregistrate și întreținute de autoritățile locale.
Noul Cod silvic, pe lângă mai multe reguli și oportunități pentru pădurile administrate de stat, aduce mai multă claritate și în modul de gestionare a pădurilor de către primării și vine să-i ajute pe primari să acceseze finanțare din Fondul Național pentru Mediu pentru elaborarea amenajamentelor silvice.
„Avem grijă de pădurile noastre, căci ele înseamnă mai multă apă în fântâni și râuri, un sol mai fertil, un aer mai curat și o viață mai sănătoasă”, a punctat Președinta.
Noul Cod prevede divizarea pădurilor pe grupe, subgrupe și categorii funcționale. Grupa întâi funcțională, cu funcții speciale de protecție, se referă la pădurile care sunt utilizate pentru conservarea naturii, conservarea genofondului şi ecofondului forestier, cercetare științifică, protecția patrimoniului istoric și cultural, protecția corpurilor de apă și a solului, recreere și turism ecologic. Grupa a doua funcțională, cu funcții de protecție și producție, vizează pădurile polivalente ce asigură securitatea alimentară și energetică a populației, care sunt utilizate pentru producția de lemn, comerțul cu lemn și produse nelemnoase, toate contribuind la protecția mediului.
În perioada 2001-2017, Codul silvic a fost supus mai multor modificări. În acest context, prin aprobarea noului Cod se intenționează perfecționarea și aducerea în concordanță a legislației silvice naționale la cerințele europene, care să asigure practici de gestionare durabilă a pădurilor, integritatea fondului forestier, promovarea tipului natural fundamental de pădure, precum și recuperarea prejudiciilor cauzate de folosirea ilegală a resurselor pădurii.
Costul pentru lucrările de amenajare a pădurilor și a altor terenuri cu vegetație forestieră ar fi de 422 de lei/ha (fără TVA), pentru о suprafață de 150 ha este necesar de circa 63 de mii de lei, fără TVA. Pentru Fondul forestier deținut de primarii de 85,1 mii ha este necesar de circa 36 de mln de lei/10 ani (fără TVA) sau circa 43 de mln de lei/10 ani (cu TVA).
Pentru Ameliorarea terenurilor, inclusiv degradate, prin împădurire, reabilitarea și crearea perdelelor forestiere de protecție și atingerea obiectivului stabilit in Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor 2023-2032 de 145 de mii de ha, costul este de 15,2 miliarde de lei.