Grupul Sofilarex, controlat de omul de afaceri Valentin Eșanu, a cumpărat două nave martitime, pentru a transporta marfă în și din Republica Moldova. Anterior un astfel de lux şi-a permis Vaja Jhashi, ce deţine grupul Trans Oil.
Investiţia este estimată la câteva milioane de dolari, iar navele cu un tonaj de 5.000 de tone şi de 6.000 de tone au început deja să efectueze transport de deșeuri de metale feroase și neferoase din Portul Internaţional Giurgiuleşti în Turcia, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.
O navă ar urma să ajungă în cursul zilei de azi în portul Giurgiuleşti pentru a se încărca cu marfă.
"Am decis să fac această investiţie şi să cumpăr două nave martitime pentru a îmi extinde afacerea şi pentru a putea mai operativ să fac livrările de deșeuri de metale la clienţii mei de peste hotare", a declarat Valentin Eşanu pentru Mold-Street.com.
Potrivit lui Eşanu, companiile sale au reuşit să ajungă în prezent la un volum de export de circa 10.000 de tone de deșeuri de metale pe lună. Aceasta ar fi mai mult de o treime din tot exportul de deşeuri de metale din Republica Moldova.
Dar navele ar putea fi folosite şi la transportarea altor tipuri de marfă.
"Am fost deja contactat de trei agenţi economici din Moldova, care vor ca să le transportăm marfa pe care o importă din Turcia, Grecia sau alte state.Anterior ei efectuau operaţiuni de import prin portul Odesa sau portul Reni, din Ucraina. Astfel vom exporta metale vechi, iar la întoarcere navele nu vor veni goale, ci cu marfa importată în ţară noastră", a adaugat omul de afaceri.
El speră că în scurt timp în Portul Giurgiuleşti va fi efectuată o investiţie în capacităţile de transbordare a unor mărfuri, precum deşeurile de metale, pentru a facilita acest business.
Menţionăm că Mathias von Tucher, directorul general al Danube Logistics SRL, operatorul Portului Giurgiuleşti a anunţat ieri, că în 2022 intenționează să înceapă "construcția unei noi dane, care să permită transbordarea mărfurilor solide în vrac și a mărfurilor generale, pentru a extinde capacitatea”.
Sofilarex (Sofilarex Plus SRL şi Sofilarex SRL) a ajuns în ultimul an a fi un important jucător pe piaţa colectării și exportului resturilor și deșeurilor de metale feroase și neferoase, în special datorită liberalizării acestui domeniu la finele anului 2019 şi eliminării monopolului Metalferos.
Din vara anului trecut Sofilarex a început să transporte metal uzat cu camioanele spre port, unde este acumulată într-un spațiu de depozitare, timp de două săptămâni, cantitatea necesară pentru a încărca o navă.
În 2020 cifra de afaceri a celor două companii a ajuns la circa 130 milioane lei, de aproape 40 de ori mai mult ca în 2019, iar profitul a urcat la 13 milioane lei.
Este adevărat că în anii 2017-2019 activitatea companiilor lui Valentin Eşanu a fost practic blocată ca urmare a unor dosare iniţiate la comandă în timpul guvernării Plahotniuc.
La finele lunii iunie 2019, după doi ani de arest preventiv, învinuit de evaziune fiscală, omul de afaceri a fost eliberat, iniţial sub control judiciar, iar apoi reabilitat complet. Eșanu susține că dosarele penale intentate pe numele său au fost inițiate la comanda conducerii Partidului Democrat din Moldova, după ce a protestat contra monopolului Metalferos.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!