В Молдове

Oportunități de învățare online pentru studenții din învățământul profesional tehnic

Învățământul profesional tehnic va deveni mai atractiv pentru tineri, odată cu lansarea primei platforme de e-învățare, create în cadrul programului „Digital Dual VET”.  Astfel șapte discipline din curriculumul de învățământ vor fi digitalizate până la sfârșitul anului 2022, fapt care va spori calitatea pregătirii specialiștilor și va ajuta absolvenții să se integreze rapid pe piața muncii.

Inițiativa a fost lansată pe 10 martie și este implementată cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

„Crearea unei platforme de e-learning pentru profesori, masteranzi, studenți, are scopul să lege împreună și să consolideze toate elementele unui mediu de învățare modern. Inspirată din practicile Europene, aceasta are toate șansele să devină un spațiu pentru găzduirea de conținut digital interactiv, interacțiunea profesor-student, dar și un exemplu de parteneriat durabil între instituțiile VET și sectorul privat” a spus Martin Roch, șeful Departamentului Economic, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). 

„Transformarea digitală a educației, accelerată de pandemia COVID-19, a accentuat necesitatea digitalizării programelor de formare și aplicarea platformelor moderne de studiu în învățământul profesional tehnic, în special cel dual. Procesul educațional modern și competențele digitale în ÎPT reprezintă elemente-cheie ale transformării acestuia în Moldova și motivării tinerilor de a obține o profesie competitivă pe piața muncii” a subliniat Oana Vodiță, manageră de proiect „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, GIZ. 

În cadrul proiectului sunt implicate 10 instituții de învățământ profesional tehnic atât din Chișinău, cât și din alte regiuni ale țării. Peste 180 de cadre didactice care activează în aceste instituții, inclusiv maiștri-instructori, vor beneficia de instruire pentru dezvoltarea competențelor digitale. Iar peste 800 de studenți vor avea acces la conținutul cursurilor, pentru aceasta având nevoie doar de un dispozitiv conectat la internet.

„Digitalizarea și integrarea tehnologiilor în sistemul educațional au scopul să încurajeze și să susțină modernizarea procesului de instruire în instituțiile de învățământ conform standardelor internaționale. Astfel, proiectul va oferi posibilitate tinerilor să obțină competențele profesionale necesare actualmente. Tekwill s-a angajat să contribuie la dezvoltarea învățământului prin metode inovative și să ajute tinerii în dobândirea competențelor profesionale și să ajungem la acele școli unde nu sunt suficiente cadre didactice” a menționat Ana Chirița, director proiecte strategice, ATIC. 

Proiectul susține Ministerul Educației și Cercetării, precum și mai mulți actori din sectorul privat, parteneri sociali și furnizori din Învățământul Profesional Tehnic (ÎPT) în identificarea unor abordări comune pentru îmbunătățirea cadrului legal al ÎPT dual. Un suport deosebit este oferit digitalizării procesului educațional prin valorificarea potențialului tehnologiilor digitale pentru predare și învățare, și dezvoltarea competențelor digitale în vederea îmbunătățirii capacității de reacție a sistemului  de Învățământul Profesional Tehnic dual la situații de criză, cum ar fi pandemia Covid-19.

„Platforma Digital Dual VET va avea un impact pozitiv asupra învățământului profesional tehnic și ne va oferi posibilitatea să ne mobilizăm și să devenim mult mai buni. Asigurarea unei comunicări eficiente între maeștrii de la companii private și profesorii din ÎPT va aduce îmbunătățiri și asupra curriculei pentru învățământul dual, ceea ce ne va oferi posibilitatea să educăm specialiști de înaltă calitate” a declarat Silviu Gîncu, șeful Direcției învățământ profesional tehnic, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

Platforma va conține cursuri online teoretice și practice, dar și instrumente de evaluare a cunoștințelor și aptitudinilor obținute. Astfel, vor fi elaborate materiale digitale și lecții video pentru șapte module/discipline predate în cadrul instituțiilor de învățământ profesional tehnic, precum și în companiile partenere. Platforma va fi dedicată mai multor specialități, precum: mecanică, mecatronică, cofetărie sau strungărie.

„Cea mai eficientă modalitate de a digitaliza conținuturile educaționale este creare unei singure platforme de e-învățare, unor standarde comune împreună cu cadre didactice, maiștri, și sectorul privat, care va ajuta cadrul didactic să creeze contexte favorabile învățării, formării deprinderilor, constituirii unui complex de atitudini care să stimuleze curiozitatea elevului, dorința de a cunoaște mai mult, spiritul competițional cu sine, plăcerea de a progresa şi de a-şi dezvolta posibilități de autoinstruire” a specificat Natalia Gavrilenco, expert în educație.

Inițiativa „Digital Dual VET” este realizată cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde" finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, fiind implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Articolul prezintă opinia autorului și nu reflectă neapărat poziția finanțatorilor.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!