В Молдове

Parascovia Sava: Situația din sectorul bacifer poate fi descrisă printr-un cuvânt - dezastru

pomușoare bacifere - AgroExpert.md

Parascovia Sava, doctor habilitat în științe Agricole, IP IŞPHTA şi  președinta Asociației Producătorilor de Pomuşoare „Bacifera”, ne-a comunicat că situația în sectorul de cultivare a pomușoarelor este foarte critică în acest an, atât din cauza secetei care afectează fructele de sezon, cât și a majorărilor considerabile a costurilor de producție. Totodată, producătorii s-au văzut nevoiți să caute alte piețe de desfacere pentru recolta lor, întrucât accesul pe piața tradițională din Rusia a devenit destul de complicat din cauza războiului din Ucraina.

Care este situația plantațiilor de pomușoare în acest an?

„Situația în sector este una foarte critică, seceta afectează atât fructele, cât și plantele. Pământul este crăpat din cauza lipsei de umiditate, iar temperaturile în continuare sunt foarte înalte. Pentru aprecierea situației în sectorul bacifer, pot spune un cuvânt DEZASTRU! Căpșunul, coacăza și zmeura, sunt cele mai afectate. Căpșunul, ca și coacăza, suferă de seceta atmosferică. Din acest motiv este nevoie de irigare combinată, atât prin picurare, cât și prin aspersiune. La coacăză, fructele şi frunţezele sunt afectate de razele puternice ale soarelui prin  arsuri. Zmeura, care ar trebui să fructifice timp de 30-40 de zile, ajunsă la mijlocul perioadei, tinde să sfârşească cu rodirea, deoarece seceta duce la micşorarea fructelor şi uscarea plantelor. Agrișul este mai rezistent la secetă dar, la fel, este „pârlit”de soare, fructele lui cad de pe tufă. Seceta provoacă procese ireversibile pentru plante, dacă solul nu este acoperit cu ierburi sau mulcit cu materiale naturale ori agrotextile, care să păstreze umiditatea din sol, să reflecte temperaturile înalte. Putem spune că roada din acest an este compromisă. Seceta riscă să afecteze şi recolta anului viitor. Chiar și în plantațiile în care există sisteme de irigare, situația nu este cea mai bună, deoarece persistă seceta atmosferică. Plantaţiile care nu se irigă, necesită aplicarea diferitor tehnologii moderne de protecţie contra schimbărilor nefaste ale climei. În rezultatul secetei persistente fructele sunt mai mic, se micşorează procentul pomușoarelor de calitate înaltă, care pot fi comercializate pentru consumul în stare proaspătă. Statul ar trebui să susțină producătorii prin diferite mecanisme, care le-ar permite să își mențină afacerea agricolă. Singura soluție, este agricultura performantă, ştiinţific şi practic argumentată, cu soiuri rezistente, sisteme moderne de întreţinere, irigare, umbrire, mulcire și protecție a plantațiilor.”

Din cauza condițiilor create, fermierii pot avea probleme și cu vânzarea rapidă a recoltei întrucât fructele sunt perisabile așa că trebuie valorificate imediat. Cum va fi influențat prețul în asemenea caz?

Da, într-adevăr, o problemă majoră a producătorilor de pomușoare de la noi este comercializarea producţiei obţinute. Țara noastră are o tradiție a consumului de pomușoare în stare proaspătă, dar și puterea de cumpărare este una foarte mică, motiv pentru care cererea de pe piața locală este mai scăzută. Iar în rezultatul creşterii semnificative a volumului producţiei de pomuşoare din ultimii ani piaţa locală, a devenit suprasaturată, ceea ce a motivat căutarea altor pieţe. În anii precedenți 80% din culturile bacifere se exportau în Federația Rusă. În acest an producătorii de pomușoare din Republica Moldova, din cauza războiului din Ucraina, au fost nevoiți să se reorienteze rapid spre alte piețe. În contextul majorărilor considerabile a costurilor de producție, a secetei, a roadei reduse, și prețurile vor crește.”

Ce împiedică producătorii moldoveni de bacifere să devină exportatori de succes în UE?

„Dacă în Rusia pomușoarele erau exportate în baza certificatului de inofensivitate eliberat de ANSA, în spațiul Uniunii Europene sunt alte cerințe, de aceea, producătorilor moldoveni le este mai dificil, sau chiar imposibil financiar, pentru a obține certificarea mărfii conform standardelor europene. Totodată pentru a dezvolta o afacere în acest domeniu și a ieși la export, trebuie să ai contracte din exterior pentru a realiza producția, altfel, este imposibil. De unul singur este foarte complicat. De aceea, producătorii de pomușoare ar trebui să aprecieze asocierea și cooperarea, în scopul promovării intereselor comune.”

 

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!