Săptămâna trecută, Pavel Prisăcaru, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine pentru Carne și Lapte din Republica Moldova, a efectuat o vizită în Bulgaria și în România, unde a preluat informații prețioase despre cele mai noi tehnologii aplicate în exploatarea ovinelor și caprinelor pentru carne și lapte. Întâlnirile s-au focusat pe preluarea bunelor practici și experienței de la colegii bulgari și români, care urmează să fie implementate cât mai curând și în Republica Moldova.
L-am contactat pe președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine pentru Carne și Lapte, Pavel Prisăcaru pentru a ne povesti mai exact ce măsuri concrete își propune Asociația în susținerea dezvoltării acestei ramuri a zootehniei de la noi din țară.
”Am avut ocazia să merg în Bulgaria, dar am trecut și prin România, la bunii noștri colegi de la CAPRIROM. Ce pot să spun, am constatat că suntem cu cel puțin 30 de ani în urmă la mai multe capitole, din păcate, pentru că statul nu intervine să susțină această ramură. Săptămâna trecută am avut o întrevedere cu prim-ministra, cu ministrul Agriculturii, le-am explicat că dacă nu vor lua măsuri, nu vom putea să ne dezvoltăm. Anul trecut am avut cheltuieli de 140 de mii, însă cotizația pe care am colectat a ajuns numai la 40 de mii, restul am fost nevoit să pun din buzunarul propriu. Am avut ieri o întrevedere cu secretarul de stat, Iurie Scripnic și i-am înaintat o listă de propuneri pentru că dacă Asociația nu va fi susținută, ramura caprinelor și ovinelor nu se va dezvolta. L-am rugat să organizăm un grup de lucru pentru a identifica specialiștii ce vor putea colabora să dezvoltăm acest sector al zootehniei” a declarat Pavel Prisăcaru.
Observațiile adunate în deplasările din Bulgaria și România, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine pentru Carne și Lapte le consideră oportune să fie aplicate și în Moldova.
”La colegii noștri din Bulgaria, există un caiet de sarcini în care este menționat că toate controalele să fie efectuate de Asociație, de la măsurarea laptelui, a lânei și până la starea animalelor, fermierul primește o listă de recomandări în urma acestui control, care au menirea de a-l ajuta să acționeze mai departe. Fermierul știe cum să procedeze, pe când la noi după intuiție și priceperea pe care unii o au, alții nu prea. Bugetul anual în Bulgaria este de 4 milioane euro și dacă un fermier investește 100 000 euro, 70% primește subvenție pentru investiție. În plus, la ei există o firmă care prestează o gamă variată de servicii fermierilor, lucru foarte important. Statul este interesat să se dezvolte fermierul, îi oferă bani și consultanță, pe când la noi fiecare se descurcă așa cum poate. Prin urmare, dorim să înființăm și la noi un așa sistem, membrul Asociației, să semneze cererea de a respecta recomandările pe care le va primi, să accepte instruirile, pentru că 90% fug de seminare. La bulgari, fermele sunt moderne, cu 300 de oi, dar să recunoaștem că pentru așa stâne trebuie minim suma de 200 mii euro. Totodată avem nevoie și de furaje de calitate, cunosc persoane care doresc să se implice în acest sens, dar nu pot financiar, de aceea vom crea un grup a producătorilor de lapte, fiecare producător să fie responsabil pentru anumite activități.
Mai există un detaliu important ce ține de cantitatea laptelui, în Bulgaria oaia trebuie să dea 500 litri pe lactație, pe când la noi obținem circa 70-80 litri de lactație, este o diferență semnificativă. Dar și calitatea laptelui contează mult, pentru care trebuie proteină. La bulgari, într-un mediu favorabil, pe niște tave se pune orz umed, care încolțește și iată cu așa proteină obținută pe cale naturală, hrănesc oile. Avem ce prelua de la ei, rămâne să obținem susținerea Guvernului” a subliniat Pavel Prisăcaru.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!