В Молдове

Pavel Prisăcaru: ”Dacă reușim să însămânțăm oile noastre cu un berbec din Kârgâzstan, vom obține rezultate bune”

Republica Kârgâză este cunoscută pentru sectorul ovinelor și caprinelor foarte dezvoltat, pentru rezultatele remarcabile obținute datorită selecției raselor crescute în acest stat. Pavel Prisăcaru, președintele Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine pentru Carne și Lapte din Republica Moldova, a efectuat o vizită de lucru în perioada 7-14 septembrie, cu scopul de a obține mai multe informații utile necesare pentru a le aplica și în țara noastră.

Pentru președintele Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine pentru Carne și Lapte din Republica Moldova, nu este prima vizită în Republica Kârgâză, însă unele impresii obținute în acest an, au fost în premieră.

”Am mai fost anterior în Kârgâzstan, dar în acest an am mers împreună cu Andrei Bucșa din Hâncești. Am reușit să vizităm mai multe ferme din Kârgâzstan, însă popasul cel mare a fost în orașul Karakol, unde a fost organizat un concurs cu licitație, pe trei categorii. La prima categorie  din acest an, a câștigat un miel de 6 luni, care avea 80 de kg. La a doua: un an și jumătate care cântărea aproape 150 kg și a fost vândut cu 20 mii de dolari, iar la categoria finală : cea de trei ani- un berbec de 213 kg, cu înălțimea de 1m și 8 cm, pentru care s-a oferit 170 mii de dolari, însă proprietarul nu a acceptat această sumă. A cerut 300 mii de dolari, așa că berbecul nu a fost vândut. Cel care a propus 170 mii de dolari, este un fermier kazah care anul trecut a cumpărat de acolo cu 40 mii de dolari un berbec, cu care a însămânțat toate cele 5 mii de oi pe care le are, așa că el a precizat că este mulțumit de investiția făcută anul trecut. Am trăit emoții puternice când am văzut cu ce sume se vând ovinele la ei” a menționat Pavel Prisăcaru.

Pe cât de impresionați de realitatea sectorului din Republica Kârgâză, pe atât de dornici să implementeze unele tehnici și acasă. Așa că au făcut invitații fermierilor din Kârgâzstan să vină în vizită în Republica Moldova.

”Am discutat despre mai multe aspecte, cum am putea aduce rasa de oi Rashan în Republica Moldova, că este compatibilă pentru zona țării noastre. I-am invitat la festivalul care va avea loc în perioada 29-30 octombrie 2022, unde vor fi prezenți și câțiva participanți atât din Kârgâzstan, cât și din Uzbekistan, Kazahstan. De fapt, primisem invitație să merg și în unele ferme din Uzbekistan și Kazahstan, dar fizic nu am mai putut, căci am vizitat multe ferme în Kârgâzstan, am parcurs circa 2000 de km, am urcat la fermele poziționate sus în vârful muntelui, am dormit în iurtă, a fost o experiență bogată. Acum ne gândim serios să aducem un berbec de rasa Rashan, ca să însămânțăm oile noastre pentru că vom obține rezultate bune. Oile de această rasă oferă atât lapte, mult mai gras ca cel pe care îl avem noi acum, dar oferă și carne, vedeți un miel de jumătate de an atinge în jur de 80 kg, pe când al nostru, născut în martie abia de ajunge la 45 kg. Nu mai spun de calitățile gustative al cărnii respective, am mâncat multe la viața mea, dar acest gust chiar este deosebit. Când vor veni la noi în Moldova, la sărbătoarea noastră din octombrie,vor aduce carne de al lor și o vor pregăti așa cum știu ei s-o facă. Vă invit să veniți la Cimișlia, în perioada 29-30 octombrie 2022, pentru a gusta și înțelege mai clar despre ce vă vorbesc” a subliniat Pavel Prisăcaru, președintele Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine pentru Carne și Lapte din Republica Moldova.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!