В Молдове

Pavel Prisăcaru: ”Sectorul ovinelor și caprinelor din Moldova merită să se dezvolte”

Federaţia Naţională a Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Republica Moldova invită pe 22 iunie, la aceeași masă rotundă, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar și Ministerului Culturii, pentru a găsi o cale de dezvoltare durabilă a sectorului de ovine și caprine și managementul eficient al resurselor naturale utilizate pentru sectorul în cauză. Potrivit președintelui Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine, Pavel Prisăcaru, numai datorită eforturilor comune se vor putea asigura măsurile necesare care vor stimula modernizarea sectorului.

Ideea ședinței a apărut în urma discuției în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, care îndeamnă producătorii ca sistemul de producție săfie îmbunătățit și standardele de prelucrare a alimentelor să fie stimulate, pentru obținerea produselor cu valoare adăugată, inclusiv pentru a putea realiza, în perspectivă, exportul de produse agroalimentare de origine animală în unitățile comerciale din UE. Însă autoritățile ar trebui să se și implice și să pună umărul la dezvoltarea ramurei, susține Pavel Prisăcaru.

”Noi avem Programul național de dezvoltarea a sectorului de ovine și caprine pentru perioada 2020-2030, însă în doi ani de zile nu s-au luat măsuri concrete pentru a stimula modernizarea sectorului. Nu avem avize de la unele ministere, precum Ministerul Finanțelor, care ne-ar da undă verde la anumite asocieri pentru a obține dezvoltarea ramurii.  Programul național este ca un pașaport al sectorului, fără de care chiar nu putem merge mai departe. Avem un potențial enorm, însă nu știm să îl folosim. Din păcate, nu ține numai de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, este vorba și de implicarea Ministerului de Externe, pentru că ne dorim parteneriate de dezvoltare cu Franța, Germania, Italia, pe care numai ministerul de resort ar putea să le negocieze. Chiar și Festivalul ”Mioriţă Laie-Bucălaie ” din Cimișlia l-am gândit unul internațional care ar putea alt impact și pondere dacă s-ar implica autoritățile, chiar și Ministerul Culturii. Dar din păcate, 5 ani la rând, l-am organizat cu forțele proprii și nu la nivelul pe care ni l-am preconizat. Sper că invitația noastră va fi acceptată și vom repartiza sarcinile proporțional pe capitole și vom reuși împreună să urnim carul din loc, vom obține devoltarea sectorului de ovine și caprine” a subliniat Pavel Prisăcaru, președintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Republica Moldova.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!