В Молдове

Pepenii verzi au ajuns pe tarabe. Roadă bogată în nordul Moldovei

Автор: AgroExpert
roada pepene verde - agroexpert.md

Pepenii verzi moldoveneşti au apărut deja în vânzare. Roada din acest an este mai bogată, susține agricultorul Ion Tomacinchi, care deține 15 hectare de harbuji. I-a crescut nu din semințe, ci din răsad, așa că garantează o calitate superioară. Dacă unele soiuri au fost deja scoase pe tarabe, altele mai au puțin până la coacere.

„Acum sunt roz. Peste vreo săptămână vor fi copți. E tratat cu piatră vânătă, mai mult nimic. Iar aceste sorturi sunt foarte rezistente la boli, vorbesc despre Tamtam”, a menționat agricultorul.

Pepenii verzi au avut toate condițiile necesare să se coacă așa cum se cuvine, susțin producătorii, transmite nordnews.

„Dacă vorbim despre sortul Tamtam, putem strânge 40-50 de tone la hectar, iar soiurile timpurii 25-35 de tone. Sperăm să exportăm. Anul trecut am exportat multă producție în Ucraina. În acest an vom vedea. Timpul va arăta. Planificăm și în acest an să exportăm în Ucraina, dar mai vedem”, a povestit Ion Tomacinschi din raionul Sîngerei.

Doar că roada bogată înseamnă și un preț mai mic. Fermierul afirmă că în acest an, mulți colegi de-ai săi au plantat pepeni verzi.

„Aș spune că e o recoltă bună în acest an, comparativ cu anul trecut. În schimb, anul trecut am avut un preț mai bun. Dacă au văzut anul trecut că s-a vândut și a fost preț, anul acesta, toată Moldova a plantat pepene verde. Vom vedea la ce preț vom ajunge”, a adăugat fermierul.

La piața agricolă din Bălți, un kilogram de pepene verde costă de la 10 până 15 lei, iar la Piața Centrală, găsim harbuji de import, care se vând în cantități mai mici.

„Pepenele verde se vinde, dar adevărul e că oamenii încă se tem pentru că nu sunt moldovenești. Sunt aduși din Greci și Turcia. Primii pepeni verzi moldovenești se tem să cumpere pentru că, de obicei, conțin mulți nitrați. Producătorii vor ca ei să se coacă mai repede pentru a-i vinde și adaugă mulți nitrați”, a spus un vânzător.

Potrivit reprezentanților Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, limita maximă de nitrați per kilogram pentru pepenii verzi crescuți în câmp deschis este de 60 mg, iar pentru pepenii galbeni – 90 mg.

„Produsele agroalimentare de import, pepenele verde, pepenele galben, plasate pe piața autohtonă sunt însoțite de certificate de inofensivitate. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor efectuează controale planificate în baza ordinelor și controale inopinate în baza sesizărilor și plângerilor”, a declarat șefa subdiviziunii teritoriale ANSA, mun. Bălți, Sîngerei, Glodeni, Fălești Vera Cenușă.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!