Un singur arbore poate ajuta la moderarea vitezei vântului, iar în cazul perdelelor forestiere, care combină copacii cu arbuștii, acestea pot reduce viteza până la 35%. Datele se conțin într-o broșură elaborată de Dumitru Galupa (ICAS) și Gabriela Isac (AO EcoVisio).
Efectele perdelelor forestiere de protecție
Micșorarea vitezei vânturilor cu 31-35% în partea adăpostită și cu 10- 15% în cea expusă.
Sporirea umidității aerului și a solului - datorită reducerii vitezei vântului, evaporarea apei din sol se micșorează cu până la zece ori. Așadar, umiditatea se păstrează în sol pentru a susține plantele în caz de secetă. Mai mut decât atât, perdele forestiere favorizează curenți verticali la înălțimi mari, sporind astfel probabilitatea de ploaie.
Atenuarea extremelor termice în timpul verii și al iernilor geroase: Vara, datorită umbririi și evapotranspirației, are loc un efect de răcorire atât a aerului, cât și a solului, ceea ce iar are un impact pozitiv asupra umidității. Iarna, prin micșorarea vitezei vântului, perdelele forestiere asigură protecția solului contra fenomenului de îngheț.
Reținerea și distribuirea uniformă pe suprafață a zăpezii – în comparație cu un câmp deschis, într-o livadă protejată de perdele forestiere se acumulează de vreo 3-4 ori mai multă zăpadă, și, prin urmare, asigurarea cu apă este cu circa 50 mm mai mare. Stratul de zăpadă protejează rădăcinile pomilor fructiferi de înghețuri, iar regimul favorabil de umiditate din primăvară sporește fructificația.
Stoparea eroziunii, conservarea și sporirea fertilității solurilor – perdelele forestiere scad viteza scurgerilor de suprafață, previn apariția / opresc dezvoltarea făgașelor și râpilor. Datorită surplusului de substanță organică din frunze și rădăcini, îmbogățesc solul cu humus și alte substanțe nutritive, reduc și stabilizează pH-ului acestuia.
Oprirea/neutralizarea poluanților aruncați în aer de întreprinderile industriale și transportul auto, precum și a excesului de pesticide, fertilizanți și a altor substanțe folosite în horticultură, păstrând aerul, solul, apa și roadele mai curate.
Crearea condițiilor favorabile pentru fauna folositoare. Perdelele forestiere pot micșora cheltuielile pentru protecția plantațiilor pomicole prin faptul că creează condiții de cuibărire, reproducere și de hrană pentru diferite mamifere, păsări, reptile și insecte care controlează dăunătorii.
Dezvoltarea armonioasă a pomilor - creșterea medie anuală a arborilor fructiferi într-o livada protejată este cu 5-10% mai mare decât ceea a arborilor în afara zonei de protecție: diametru cu 25-28%, lungimea lujerilor cu 10-12%, proiecția coronamentului cu 30-35% și în înălțime cu 20%.
Sporirea roadei și ridicarea calității produselor horticole - roada plantelor horticole crește cu 10-30%2.
Masa lemnoasă – de exemplu, pe parcursul unui ciclu de producție (30 de ani) 1 ha de perdea forestieră de salcâm poate oferi 80-150 m3 (din care 10-20% lemn de lucru3 ), echivalent cu 440 USD/ha sau 26% din totalul de venituri directe.
Produse nelemnoase (fructe de pădure, plante medicinale, fauna de vânătoare) pot constitui 19% din totalul de venituri directe, sau 320 USD/ha.
Sporirea polenizării și baza meliferă – o livadă protejată e mai atractivă pentru albine, iar speciile precum salcâm sau tei pot să producă circa 1200 kg de miere de pe un hectar.
Conservarea, stabilizarea și îmbunătățirea peisajului – și crearea noilor zone de recreere.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!