Termenul de conformarea la mecanismul de implementare a Responsabilității Extinse a Producătorului (REP) a fost extins până la 15 noiembrie 2024. Până în prezent, peste 3.460 de agenți economici s-au înregistrat în Lista producătorilor. Totuși, în urma consultărilor publice, s-a constatat necesitatea extinderii termenului pentru ca toți agenții economici vizați importatori de: anvelope, uleiuri, ambalaje, autovehicule scoase din uz, baterii și acumulatori și echipamente electrice și electronice să se conformeze principiile REP.
„Această măsură va permite agenților economici să selecteze cele mai convenabile opțiuni ale sistemelor colective sau să-și creeze propriul sistem colectiv. Multe companii, în special cele mici și mijlocii, au nevoie de timp suplimentar pentru a se adapta la noile cerințe tehnice și operaționale impuse de reglementările REP”, precizează reprezentanții Ministerului Mediului.
Ministerul Mediului este în plin proces de revizuire a regulamentelor de implementare a REP și a Legii privind deșeurile. Extinderea termenului va oferi timpul necesar pentru finalizarea acestor revizuiri și oferirea unui cadru legislativ clar și eficient.
„Această extindere va facilita implementarea eficientă a normelor și va contribui la o mai bună gestionare a deșeurilor, în beneficiul mediului și al societății”, subliniază instituția.
Ce înseamnă Responsabilitatea Extinsă a Producătorului?
Responsabilitatea extinsă a producătorului reprezintă totalitatea de obligații de ordin financiar și/sau organizatoric impuse producătorilor, în mod individual sau colectiv, pentru recuperarea și valorificarea sau reciclarea produselor scoase din uz sau devenite deșeuri. Legea 209. Art.12
Asupra cui sunt aplicate modificările survenite?
Prevederile legii se aplică doar celor ce plasează pe piață produsele menționate la alin. (14) spre distribuire, consum sau utilizare în cursul unei activități comerciale.
Ce înseamnă plasare pe piață?
În sensul prezentei legi Legea 209/2016, plasare pe piață înseamnă orice tip de furnizare a unui produs pe piață pentru prima dată, cu titlu profesional, spre distribuire, consum sau utilizare în cursul unei activități comerciale, fie contra cost, fie gratuit. Importul pe teritoriul vamal al Republicii Moldova se consideră plasare pe piață.
Ce înseamnă „Producător”?
În conformitate cu actele normative care reglementează implementarea REP – persoană fizică sau juridică, care plasează pe piață, cu titlu profesional, în cadrul unei activități comerciale, produse care cad sub incidența REP sunt considerați - Producători.
Care sunt produsele ce cad sub incidența Responsabilității Extinse a Producătorilor și actele normative regulatorii ?
Sunt supuse regimului REP din cauza prezenței substanțelor periculoase în componentele acestora următoarele produse:
- echipamente electrice şi electronice (HG 212/2018)
- ambalaje (HG 561/2020)
- baterii și acumulatori (HG 586/2020)
- vehicule (HG 93/2023)
- anvelope uzate (HG 610/2022)
- uleiuri (HG 731/2022)
Ce înseamnă Lista Producătorilor?
„Lista producătorilor” este un registru deținut de Agenția de Mediu în care toți producătorii de produse care cad sub incidența REP sunt înregistrați și dețin un număr de evidență.
Condiția principală de înregistrare în Lista Producătorilor?
Producătorii de produse supuse reglementărilor de responsabilitate extinsă a producătorului sunt obligați să prezinte, la etapa de înregistrare în Lista producătorilor de produse supuse reglementărilor de responsabilitate extinsă a producătorului, dovada unui sistem individual sau să certifice calitatea de membru al unui sistem colectiv de colectare, tratare, valorificare sau eliminare a produselor ce au devenit deșeuri;