În ultimele 24 de ore, peste 110 de hectare de teren din 16 raioane ale țării au fost afectate de incendii. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au intervenit în 30 de cazuri pentru lichidarea focarelor de vegetație uscată.
Potrivit IGSU, un incendiu de vegetație a fost înregistrat în seara zile de 22 februarie 2024 la periferia localității Pașcani, raionul Criuleni. În urma incendiului focul a afectat 4 hectare de vegetație uscată.
Tot de intervenția pompierilor a fost nevoie în localitatea Cobîlea, raionul Șoldănești. Aici, focul a afectat 30 de hectare de vegetație uscată. Mai mult, în seara zilei de ieri, salvatorii au lichidat un incendiu de vegetație în satul Pompa, raionul Fălești, care a cuprins o suprafață de teren de 10 ha.
În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează oamenii să nu aprindă vegetația uscată, gunoiul menajer și stufărișul.
„În condiții de temperaturi ridicate, necaracteristice pentru sezonul rece, umiditate redusă și vânt, orice scânteie poate provoca incendii de proporții. Totodată, oamenii sunt rugați să nu arunce chibrituri, țigări sau alte obiecte aprinse pe suprafețe de iarbă uscată, în preajma spațiilor forestiere și terenurilor agricole”, susțin angajații IGSU.
Potrivit datelor statistice, în perioada 1 - 19 februarie au fost înregistrate 121 de intervenții ale pompierilor la lichidarea focarelor de vegetație uscată, în urma cărora au fost compromise 138 de hectare de teren.
Precizăm că, în ultimii ani, sute de hectare de teren au fost „înghițite” de flăcări, iar în unele cazuri pradă focului au căzut vietăți, arbori, aducând un prejudiciu colosal mediului înconjurător și pierderi economice proprietarilor de terenuri. Unul din motive este incendierea efectuată de agricultorii care consideră că procedeul de ardere a resturilor vegetale ar ușura efectuarea aratului.
Recomandăm și: Ce amenzi riscă persoanele care dau foc la resturile vegetale