В Молдове

Peste 2.600 hectare de teren - compromise de arderea vegetației uscate

Автор: AgroExpert
Peste 2.600 hectare de teren - compromise de arderea vegetației uscate - agroexpert.md

De la începutul anului, peste 2,6 mii de hectare de teren au fost compromise de arderea vegetației uscate. În total, subdiviziunile teritoriale ale IGSU au înregistrat 1.326 de cazuri de ardere

În perioada 31 ianuarie - 15 mai, de către angajații Inspectoratului pentru Protecția Mediului și Inspectoratele de Poliție au fost întocmite 82 de procese-verbale dintre care: 57 de procese-verbale în suma de 289.550 de lei și 25 de procese-verbale cu aplicarea a 1 000 ore de muncă neremunerată în folosul comunității.

Sancțiunile au fost aplicate în raioanele Bălți, Soroca, UTA Găgăuzia, Edineț, Cahul, Glodeni, Drochia, Dubăsari, Sîngerei, Rîșcani, Fălești, Ungheni și municipiul Сhișinău.

În urma activităților de prevenire desfășurate de către angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI au fost avertizate 120.750 de persoane din țară.

În condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă riscul producerii și răspândirii focarelor de ardere a vegetației uscate pe arii extinse este unul major.

Astfel, IGSU amintește repetat  cetățenilor, că incendiile de vegetație, prezintă un pericol eminent pentru sectorul locativ, mediul înconjurător, viața și sănătatea oamenilor. Populația este îndemnată să nu aprindă vegetația uscată, gunoiul menajer și stufărișul, dar și să evite utilizarea focului deschis pentru igienizarea gospodăriilor. Oamenii sunt  îndemnați să nu arunce mucuri de țigări, chibrituri sau alte obiecte aprinse pe suprafețe de iarbă uscată, în preajma spațiilor forestiere și terenurilor agricole. IGSU reiterează importanța monitorizării stricte a copiilor pentru a preveni jocul acestora cu focul și alte surse de aprindere atât în preajma locuințelor cât și pe terenurile deschise.

În vederea diminuării riscului izbucnirii focarelor de ardere în zonele forestiere și alte locuri de agrement, oamenii sunt rugați să monitorizeze focurile de tabără, focurile utilizate pentru prepararea mâncării, iar la plecare să se asigure că flăcările au fost stinse complet.

De asemenea, autoritățile publice locale sunt îndemnate să se implice activ în activități de prevenire și informare a cetățenilor cu scopul evitării riscurilor izbucnirii incendiilor de vegetație.

Salvatorii și pompierii îndeamnă cetățenii să fie responsabili de propria siguranță și securitatea mediului, conștientizând pericolele incendiilor de vegetație, care pot provoca daune naturii, sectorului agricol și celui locativ.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!