Peste 40 de propuneri din partea mediului de afaceri din sectorul agricol au fost notate de către autorități, la ședința extinsă a celor mai mari contribuabili și angajatori din agricultură.
Agricultorii au venit cu sugestii de îmbunătățire a mecanismului de achitare a impozitelor, de acordare a subvențiilor din partea statului, precum și adoptarea unei poziții consolidate cu privire la stabilirea cotelor TVA pentru produsele agricole și ale industriei alimentare. De asemenea, sugerează stimularea mecanismului de asigurare în agricultură și formării profesionale a specialiștilor.
Părțile au discutat și chestiuni referitoare la problema forței de muncă, a schimbărilor climatice, a prețurilor volatile la cereale și a cheltuielilor de logistică.
Vladimir Bolea a subliniat că agricultura este cea mai importantă ramură economică și că statul va continua să susțină agricultorii care își fac munca cinstit, care sunt orientați spre rezultate economice și țintesc să fie competitivi.
„Agricultura este unica ramură a economiei cu potențial de industrializare, pentru că noi producem materie primă. O problemă a agricultorilor noștri sunt veniturile foarte mici pe care le înregistrează. Acest lucru se datorează productivității extrem de joase. Producătorii se supra-îndatorează pentru că nu sunt asociați. Pe lângă toate acestea, agricultorii din sudul țării sunt loviți și de fenomenul secetei, reducându-le la zero productivitatea. Trebuie să adoptăm o altă abordare privind producerea materiei prime. Aceasta trebuie transformată în produs cu valoare adăugată, fiind absolut necesară dezvoltarea industriei procesatoare”, a menționat viceprim-ministrul Vladimir Bolea.
Oficialul a mai menționat că vor fi analizate soluțiile optime pentru fiecare propunere în parte, studiind experiența UE, pentru a oferi noi perspective de dezvoltare a ramurilor din agricultură.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!