В Молдове

Peste 70% din exportul antreprenorilor din regiunea transnistreană au fost către UE

Автор: AgroExpert
export UE regiunea transnistreană - agroexpert.md

În anul 2023, exportul agenților economici din regiunea transnistreană către țările din UE a constituit 70,48%. Cifra reprezintă un record de la semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova, fiind marcată o creștere cu peste 20,58% în raport cu anul 2019, când procentul de export era doar 49,9%.

„Tot în anul 2023, constatăm o avansare a relațiilor comerciale de import cu UE, aceasta reflectând indicatorul de 55,99%, sau o creștere cu aproape 24,19% în raport cu anul 2018, când procentul importurilor era de 31,8%”, informează Biroul Politici de Reintegrare.

Principalele destinații din UE, alese de agenții economici din regiunea transnistreană, în mod tradițional, au rămas: România, Polonia, Germania, Slovacia, Bulgaria etc.

„Războiul din Ucraina și sistarea de către autoritățile de la Kiev a activității tuturor punctelor de trecere de pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat moldo-ucrainene au contribuit la modificarea lanțurilor logistice și la reorientarea și mai accentuată a activității comerciale din regiune către piețele din UE, precum și la consolidarea conexiunii cu malul drept al Nistrului”, mai precizează acesta. 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!