În această perioadă peștele este la mare căutare. Consumatorii dau buzna în piețe sau în magazine specializate pentru a procura pește și a urma tradiția creștină. În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) reamintește consumatorilor că peștele și derivatele acestuia sunt alimente extrem de perisabile, nefiind depozitate în condiții riguroase se alterează ușor și prezintă pericol pentru sănătate.
Specialiștii ANSA recomandă respectarea anumitor măsuri de precauție, înainte de a procura peștele și produsele pescărești.
Peștele viu trebuie să aibă:
- semne de vitalitate;
- tegumentul: de culoare vie, cu pigment lucios;
- ochii: ieșiți la suprafață, cu pupila neagră, strălucitoare, iar corneea perfect transparentă;
- branhiile: culoarea roșie-deschisă, cu lamele strălucitoare, bine diferențiate, fără miros și mucozități;
- solzii: lucioși, cu o cantitate redusă de mucus;
- musculatura: elastică, cu o suprafață netedă, fixată bine pe oase.
„Peștele viu este expus spre comercializare din bazine/containere cu apă limpede și curată, dotate cu dispozitive speciale pentru asigurarea oxigenului necesar”, menționează specialiștii.
Peștele refrigerat eviscerat:
- atenție la peritoneu: trebuie să fie de culoare deschisă, neted, greu de desprins de pe carne.
Nu trebuie procurat peștele cu pigment mat, ochi adânciți în centru, branhii acoperite cu lichid lipicios verziu și cu miros de putrefacție pronunțat.
„Evitați produsele cu solzii fără luciu, care se desprind ușor de piele, cu musculatura separată de oase, de culoare cenușie murdară”, mai specifică ANSA.
Peștele congelat (întreg/eviscerat/decapitat):
- temperatura de păstrare nu mai mică de minus -18 °C;
- aspectul exterior întreg, fără deteriorări, dens, cu suprafața curată, uniformă, cu menținerea calității gustative și a valorii nutritive a peștelui viu;
- după decongelare, consistența peștelui trebuie să fie compactă sau moale, carnea bine atașată de oase, fără prezența mirosului sau corpurilor străine;
- înainte de consum, peștele necesită în mod obligatoriu să fie eviscerat și prelucrat termic;
- nu este permisă expunerea spre comercializare a produselor de pește congelate cu acumulări de gheață în exces sau cu glazura de gheață discontinuă, netransparentă și cu aspect murdar.
Peștele prelucrat (produse sărate, produse afumate, pește uscat/pește zvântat, pește marinat, semiconserve din pește, conserve din pește) are aceleași condiții de păstrare, depozitarea însă se face în încăperi uscate și ventilate.
Peștele afumat la rece: temperatura de păstrare de la -5°C până la 0°C,
Peștele uscat și uscat-afumat: temperatura de păstrare de la -8°C până la 0°C, iar termenul de valabilitate fiind de până la două luni.
Peștele afumat la cald: temperatura de păstrare este de la minus -2°C până la plus 2°C, iar perioada de până la 72 de ore.
Cutiile de conserve sau semiconservele de pește trebuie să fie ambalate în cutii metalice, din sticlă sau polimerice, ermetic închise, nebombate, nedeformate, fără semne de rugină și urme de sulfură de fier.
„Cele mai răspândite neconformități pot fi: coroziunea cutiilor, deformarea cutiilor, bombajul şi lipsa ambalajului ermetic”, atenționează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
La comercializarea caviarului se va lua în considerație:
- aspectul exterior curat, fără țesuturi conjunctive sau coaguli de sânge, fără boabe crăpate;
- consistența elastică, fără gust și miros străin sau modificat (gust amar, metalic, de săpun).
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor reiterează:
- Procurați produsele alimentare doar din locuri autorizate, care asigură condițiile igienice/sanitare specifice și sunt supuse controlului sanitar veterinar;
- Atenție la produsele ușor perisabile (ouăle, carnea și peștele), care necesită condiții riguroase de păstrare și comercializare;
- Depozitați alimentele conform instrucțiunilor producătorului și respectați condițiile aplicate pe etichetă;
- Țineți cont de instrucțiunile producătorului privind congelarea, decongelarea și pregătirea bucatelor;
- La cumpărarea peștelui și a produselor din pește solicitați și păstrați bonul de casă, pentru a putea proba achiziția în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați neconformitatea produsului;
- Nu procurați alimente cu termenul de valabilitate expirat.
„Operatorii din domeniul alimentar, care manipulează peștele și produsele pescărești, vor asigura, obligatoriu, produsele cu certificate care confirmă calitatea lor, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate”, conchid specialiștii ANSA.