UE este cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, recepționând circa 70% din exporturile Republicii Moldova și oferind aproximativ 80% de investiții străine directe în economia Republicii Moldova.
„UE este, de asemenea, cel mai mare susținător al Republicii Moldova prin asistența pentru dezvoltare, cu peste 1 miliard de euro acordați prin granturi, în ultimii zece ani, după ce a implementat peste o mie de proiecte, împreună cu proiectele finanțate de statele-membre ale UE. Dar potențialul relațiilor noastre este mult mai mare și cu reforme reale, cetățenii Republicii Moldova vor vedea mai multă prosperitate și dezvoltare a orașelor, localităților sale și a întregii țări”.
O declarație în acest sens a fost făcută pe 9 mai de către Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova, într-un mesaj video, postat cu prilejul Zilei Europei, transmite IPN.
Potrivit ambasadorului UE în Republica Moldova, în acest an, mai mult ca niciodată, Ziua Europei este o șansă de a reflecta asupra la ceea ce a construit solidaritatea în aceste vremuri de pandemie și la ceea ce sperăm să realizăm în viitor. „Este o șansă de a-i face pe cetățenii noștri să se simtă mai în siguranță, de a le întări sentimentul de apartenență la ceva mai mare și de a asigura țările noastre partenere că există un prieten dedicat pe care s-ar putea baza, așa cum este exprimat în tema interinstituțională de „unire” a Zilei Europei”, a relevat Peter Michalko.
„Suntem conștienți de faptul că persoanele cele mai vulnerabile și companiile au fost afectate cel mai grav de pandemie. În eforturile sale de a depăși aceste provocări, UE, statele-membre și instituțiile sale financiare au răspuns la această situație, prin abordarea „Echipa Europa”, lansând un mesaj puternic că UE este un partener pe termen lung pentru Republica Moldova, în special în perioada de criză. Prin muncă asiduă și cooperare strânsă cu alți parteneri internaționali de dezvoltare, am reușit să mobilizăm sprijin financiar fără precedent pentru a achiziționa echipamente medicale și pentru a ușura povara care stă pe umerii sistemului de ocrotire a sănătății. Ne-am concentrat atenția și resursele pe sprijinirea celor mai vulnerabile grupuri și pe sprijinirea afacerilor mici pentru a ajuta Republica Moldova să treacă prin actuala criză în domeniul sănătății și să fie mai pregătită să abordeze provocările economice și sociale care vor urma”, a menționat oficialul de la UE.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!