В Молдове

Petru Iliev: "Vom avea probleme dacă nu vom planta și produce mai mult cartof în acest an"

Productia de cartof - AgroExpert.md

Cartoful este o cultură extrem de răspândită la nivel global, suprafața cultivată constituind circa 20 milioane de hectare, cu o producție de peste 300 milioane tone. În Republica Moldova, există producători care au optat pentru creșterea cartofului și obțin recolte de 40-50 tone per hectar, însă oricum nu putem atinge o producție de 300 mii tone, care este consumul anual de cartofi în țara noastră, circa 100-110 kg pe cap de locuitor. Am discutat cu Petru Iliev, președintele Asociației Cultivatorilor de Cartofi, care ne-a confirmat că pentru a asigura acest consum fără importurile care de regulă se efectuau din Belarus și Ucraina în anii precedenți, este necesar de mărit suprafețele de producere a cartofului autohton.

În condițiile actuale, dificile, cu majorările la motorină și gazele naturale, cu lipsa forței de muncă, mulți producători de cartofi, aveau de gând să reducă suprafețele cultivate cu această cultură, însă criza regională provocată de războiul din Ucraina, le-au schimbat planul.

”Criza regională ne-a provocat pe toți să ne regândim planurile. Mă sună mulți producători și mă întreabă ce să facă.Răspunsul meu este să cultive cât mai mult cartof, altfel vom avea probleme dacă nu vom planta și produce mai mult.Trebuie să ne mărim capacitățile de producere la nivelul anului trecut, cel puțin.Ținând cont că unii producători din anumite motive, au abandonat producerea încă din anii precedenți, trebuie încurajați cei care au rămas, să planteze mai mult și astfel să producă mai mult.Situația din Ucraina poate dura mai mult decât credeam, dar principalele regiuni de producere a cartofilor, sunt anume Cernigov, Kiev, unde acum nu știm se vor planta sau nu cartofi, prin urmare nu ne putem baza pe cartofii aduși din Ucraina în acest an. În plus, nici din Belarus nu cred că vor ajunge cartofi la noi, tranzitarea de regulă fiind pe teritoriul Ucrainei, acum nu prea sunt șanse în acest sens. Din acest motiv, trebuie să ne facem tema de acasă și să producem mai mult. După calitățile gustative, cartoful produs în Republica Moldova este net superior celui importat. Și noi avem potențial, anul trecut, chiar am exportat cartofi,chiar dacă neoficial, în Macedonia de Nord” a declarat președintele Asociației Cultivatorilor de Cartofi, Petru Iliev.

 

Potrivit expertului, în Republica Moldova este posibilă producerea cartofului pentru aprovizionarea necesității pieței interne, dar și pentru export, or există producători care obțin deja o recoltă de 40-50 t/ha.

”Nouă ne-ar trebui 300-350 mii tone de cartof pentru consumul intern, câte 100-110 kg per locuitor sau chiar mai mult pentru că restul produselor se tot scumpesc și populația va consuma cartof mai mult. Producători cu suprafețe impunătoare au rămas vreo 5-6 în nordul țării, mai este un producător consolidat în zona Orheiului, dar mai există în Criuleni, Ștefan- Vodă,Comrat, cu suprafețe mici până la 5 ha,dar care obțin recolte de 40-50 tone la hectar pentru că dispun de tehnologii moderne de producere. Este îmbucurător faptul că Ministerul Agriculturii a anunțat că va subvenționa sistemele de irigare, atât de necesare în obținerea unor recolte bogate. O altă problemă națională, simțită și de producătorii de cartofi este forța de muncă scumpă, cartoful fiind o cultură care se recoltează mai mult manual. Există posibilitatea de a folosi combine speciale și în acest sector. Însă pentru a utiliza astfel de combine, este nevoie de un sol prelucrat utilizând tehnologiile moderne, păstrând distanța de cultivare, de minim 75 cm între rânduri, cu o irigare prin picurare, pentru a evita tasarea solului ca după ploaie și alte detalii care trebuie respectate. Prin urmare, nu mulți producători le utilizează din aceste considerente. Se cere ca solul să fie cu o  structură mecanică mai ușoară pentru a obține recoltă bogată. Acum primăvara nu putem ara terenurile și imediat să plantăm cartofii, vor fi bolovani, solul tasat, este nevoie de o pregătire minuțioasă. Așa că recomandarea mea pentru producătorii de cartof este să se pregătească treptat de plantare și să cultive material săditor de calitate, care le va asigura o recoltă bogată” a subliniat Petru Iliev.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!