Republica Moldova a exportat un volum record de struguri din recolta 2023 – 84 mii tone în valoare de 78 milioane de dolari către 32 destinații. Maximul precedent a fost atins în sezonul de vânzări 2017/18, când au fost exportate 80 mii tone. Datele au fost prezentate în cadrul Forumului Național al Sectorului Strugurilor de Masă, organizat de Asociatia Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova (APESM), cu suportul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.
Din volumul total, 48% au ajuns pe piețele din UE și Marea Britanie, cu volume în creștere exportate către țări precum Olanda, Germania și Regatul Unit, și primele livrări de struguri către Suedia. Comparativ cu sezonul precedent, când Republica Moldova a exportat 57 de mii de tone de struguri de masă către 21 de țări, acest rezultat reprezintă o creștere semnificativă, care se datorează transformărilor din sector.
Peste 50 de producători de struguri au investit mai mult de 15 milioane de dolari pentru a trece la sistemele intensive de suport Pergola și Gable, în scopul de a îmbunătăți calitatea fructelor și productivitatea, ajutând în același timp producătorii să se adapteze la schimbările climatice.
Gheorghe Gaberi, Președinte APESM
„Este un moment istoric, care arată că producătorii sunt pe o cale corectă de dezvoltare a sectorului. Încheiem sezonul cu câțiva indicatori la nivelul maxim: în premieră, am atins cota de exporturi de peste 84 de mii de tone, iar într-o plantație roada a ajuns la 51 de tone la hectar de struguri de soiul Moldova. Ne mândrim cu aceste rezultate și sperăm să continuăm extinderea geografiei exporturilor, optând pentru piețele netradiționale, care oferă prețuri mai competitive.”.
Prin parteneriate cu asociații naționale și regionale, Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală a oferit asistență tehnică și granturi pentru a stabili legături cu lanțurile europene și distribuitorii acestora, a introduce tehnologii digitale, precum stații meteo, capcane de monitorizare a dăunătorilor etc., pentru a reduce reziduurile de pesticide din fructe și a sprijini certificarea producătorilor conform standardelor GLOBALG.A.P./GRASP.
John Riordan, Șef adjunct al Misiunii USAID Moldova:
„Pe parcursul anului următor, USAID va extinde sprijinul către asociațiile sectoriale și partenerii din sectorul privat. Sperăm să consolidăm reputația fructelor și strugurilor moldovenești în Europa de Vest, și să facilităm colaborarea cu producătorii americani pentru a ajuta la schimbul de experiențe și practici în utilizarea tehnologiilor digitale pentru a îmbunătăți calitatea produsului. USAID va lucra strâns cu producătorii și exportatorii agricoli pentru a-i sprijini în adoptarea tehnologiilor durabile de producție și ambalare, astfel încât să facă față provocărilor”.
Forumul a adunat peste 150 de participanți: producători, exportatori, furnizori de soluții pentru sector și reprezentanți ai autorităților și partenerilor de dezvoltare, pentru a afla mai multe despre retrospectiva sezonului de producere și export, tehnologii de producere și păstrare, exemple de succes în domeniul cooperării la exportul de struguri, prezentate în cadrul evenimentului.