В Молдове

Prima Gală a Femeilor în Agricultură din Moldova a debutat cu succes

Gala femeilor in agricultura Moldovei- AgroExpert.md

Pentru prima dată, în lumina reflectoarelor, s-au aflat doamnele care activează în agricultură și domeniile conexe la prima Gală a Femeilor în Agricultură din Moldova. Deși toate femeile care dezvoltă afaceri în domeniul agricol ar merita să fie premiate, totuși organizatorii evenimentului au reușit să ofere premii la 20 de categorii, în cadrul unei ceremonii extrem de prestigioase, organizate în premieră la Chișinău de PRIAevents din România.

La decernarea premiilor, cu un cuvânt de mulțumire și de încurajare a femeilor din agricultura Moldovei, a fost prezent și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu.

 

”Mă bucur că numărul femeilor care au curajul să investească în agricultură și abilitatea de a gestiona afacerile în acest domeniu destul de anevoios, este oricum în creștere. Vă mulțumesc pentru aportul pe care îl aduceți la dezvoltarea agriculturii din Moldova, mai ales în condițiile dificile din prezent, cu toate scumpirile în lanț, în special pentru inputuri.M-am bucurat să aflu de la colegii de la AIPA, că în 2021, din agricultorii care au beneficiat de subvenții – femeile au constituit 18%, astfel acestea au obținut 260 milioane de lei cumulativ la afacerile pe care le au, investind aproape un miliard de lei în modernizarea sectorului. Sper că împreună cu partenerii de dezvoltare vom stimula doamnele să se implice și să investească în continuare în agricultură, cu implementarea unor instrumente noi, cu adăugarea unui plus valoare la produsele lor. Un accent mare punem pe procesare, care va oferi mai multe locuri de muncă și în acest fel vom sprijini un număr tot mai mare de populație să rămână acasă în Moldova și să contribuie la dezvoltarea țării per ansamblu” a menționat Viorel Gherciu.

Cea care a pus la cale frumosul eveniment și în pofida contextului regional extrem de dificil în prezent, ne-a comunicat că își dorește ca femeile din Moldova, care activează în agricultură, să fie promovate și să beneficieze de ajutor, pentru a putea să își dezvolte afacerile atât de bine, încât să fie vizibile chiar și dincolo de Prut.

 

”Ideea acestui eveniment s-a născut anul trecut, când am organizat Gala Fermierilor din Moldova și am observat că sunt multe femei aici care își au activitatea în agricultură. Discutând și cu Federația Națională a Fermierilor, am aflat că într-adevăr sunt multe femei care au afaceri în acest domeniu și am decis să organizăm întâlnirea și cunoșterea acestora la prima Gală a femeilor în Agricultură din Moldova. Mă bucur că am reușit să întâlnim o parte din ele, în sală au fost circa 120 de invitate, am premiat 20 de femei care s-au remarcat în agricultură, fiind un model de urmat și pentru alte doamne care au ales să contribuie la dezvoltarea acestui domeniu. Considerăm că pentru câștigătoare, primirea unui astfel de premiu, mai ales în aceasta perioadă, când activitatea agricultorilor este una de importanță crucială, este una foarte specială. Pria Gala Femeilor în Agricultura din Republica Moldova este un eveniment major pentru agricultură și o sărbătoare a tot ceea ce este minunat în agricultura de aici. Pe de altă parte, pe lângă faptul că le-am oferit posibilitatea de a-și povesti istoriile de succes, am încercat să le organizăm întâlnirea cu anumite companii care le pot ajuta, de la finanțatori la reprezentanți ai companiilor de retail, care le pot vinde produsele atât în Moldova, cât și în România. Cred că ceea ce ne-am propus în această primă ediție, ne-a reușit” a subliniat Raluca Voivozeanu, fondatoarea PRIAevents din România.

Diana Crudu, agricultoare și ea, organizatoarea unui șir de târguri ale producătorilor autohtoni, unde fiecare își poate vinde produsele personal, consideră că unindu-și forțele, femeile din agricultură vor reuși să obțină și mai multe rezultate frumoase.

”Mă bucur că în sfârșit s-a făcut un top al femeilor care sunt harnice, care știu și pot să muncească, să obțină rezultate vizibile în afacerile pe care le dezvoltă, nu doar așa cum se obișnuia înainte, să se decerneze premii doar pentru femeile care sunt frumoase și cântă bine. În Republica Moldova se poate face agricultură și femeile demonstrează acest lucru, ani de zile, noi vedem permanent femei noi la Federația Națională a Fermierilor, putem confirma că numărul afacerilor de succes dezvoltate de femei este în creștere. Ba chiar, fără supărare, bărbații uneori sunt mai puțin responsabili decât femeile când este vorba de a realiza obiectivele propuse la etapele de dezvoltare a afacerii. Avem destule exemple aici în sală, pe multe din ele personal le cunosc, participă la târgurile noastre, sunt femei care au demarat afaceri în agricultură într-un moment de cotitură și vă îndemn să ne susținem una pe alta, să achiziționăm reciproc produsele noastre pentru a ne ajuta să ne dezvoltăm fiecare în parte și toate împreună” a subliniat Diana Crudu.

Directorul executiv al Federatiei Naționale a Fermierilor din Moldova (FNFM), complicele organizatorilor, Vasile Mîrzenco, pentru care agricultura este aproape de suflet deja peste 3 decenii, a recunoscut că există unele lacune în legislație care pun bețe în roate atât femeilor din domeniul agricol, cât și bărbaților.

”Îmi pare bine că și ministrul Viorel Gherciu a fost la acest eveniment, acest lucru demonstrează implicarea și dorința sa de a contribui la dezvoltarea sectorului agricol din Moldova. Am raportat unele carențe în legislație, mai ales atunci când este vorba de subvenționare. Am făcut propuneri pentru a stimula dezvoltarea prin încurajarea și finanțarea de care orice agricultor din Moldova are nevoie, fie femeie, fie bărbat, pentru că noi nu investim de dragul plăcerii, ci pentru că altfel nu putem obține afaceri de succes. Considerăm că ar trebui să existe un plafon al subvenției de care se poate beneficia, fie la o anumită sumă, fie pe un anumit termen, de exemplu, pe durata a 5 ani. Vedem cum autoritățile vor reacționa la această propunere, avem foarte multe de făcut pentru a avea o legislație loială fermierilor, ne dorim să fim o societate organizată de profesioniști uniți, solidari care muncesc pentru afaceri durabile aici, la noi acasă” a declarat Vasile Mîrzenco.  

Organizatorii au identificat femei care s-au remarcat în agricultură, din întreaga țară, de la nord la sud, nu numai din centru. Printre acestea a fost și Cristina Pleșca din Ocnița, care dezvoltă o afacere dulce la propriu.

”În prezent avem 600 de familii de albine, deși inițial părinții aveau 200 de familii când am decis să ne implicăm și noi cu soțul. Inițial, în 2017 am obținut un credit pentru dezvoltarea afacerii de la Fincombank, 350 de mii de lei, cu care am putut procura utilajul necesar și suplimentar familii de albine. Atunci practic a pornit cariera mea în apicultură, când am câștigat de la USAID un grant, 80 de stupi verticali pentru dezvoltarea afacerii apicole. Am continuat afacerea, apelând la ODIMM, chiar dacă nu am avut noroc din prima, am perseverat și cu un plan îmbunătățit, am revenit a doua oară și am luat un grant de 120 de mii de lei. Ne dezvoltăm și chiar nu ne oprim aici, vindem deocamdată mierea în țară, însă știm că este ulterior exportată. Ne dorim să reușim să putem și exporta direct, sper că se va întâmpla acest lucru în curând. Vreau să mulțumesc tuturor celor care ne-au ajutat să dezvoltăm afacerea familiei noastre, de la instituțiile statului până la organizatorii acestui frumos eveniment”a spus Cristina Pleșca.

Printre premiante, s-a numărat și compania PlantCrops din Cimișlia, care crește cereale (exclusiv orez), plante leguminoase şi plante producătoare de seminţe oleaginoase.

”Avem 10 ani de activitate, începând totul de la zero. Vreau să vă spun că femeile din Moldova cresc și cereale, nu numai culturi legumicole. Sunt recunoscătoare că avem parteneriate sigure de mai bine de 5 ani, astfel reușim să ne dezvoltăm an de an, deci nu ne oprim aici” a declarat Doina Sîrghi.  

PRIAevents din România, cu o experienţă de peste 12 ani în organizarea evenimentelor premium, este prima și singura companie care a organizat Gala Femeilor în Agricultură , un eveniment cu impact în domeniul agricol și care își propune să contribuie la dezvoltarea agriculturii din Moldova. Echipa PRIAevents este recunoscută pentru organizarea evenimentelor bine documentate din cele mai reprezentative sectoare ale economiei în România, Bulgaria și Moldova.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!