La data de 10 februarie și-a deschis ușile primul Centru Clinic Veterinar Universitar din Republica Moldova, în cadrul Facultății de Medicină Veterinară a Universității Tehnice a Moldovei. Acesta oferă condiții mai bune pentru pregătirea viitorilor specialiști în domeniul medicinii veterinare, care să răspundă exigențelor nișei de activitate. Totuși, ideea construirii unei clinici veterinare datează încă de la înființarea învățământului superior medical veterinar din Republica Moldova. Despre pașii întreprinși pentru înființarea Centrului Veterinar și serviciile oferite, AGROEXPERT a discutat cu administratorul Mihail Moroz.
Mihail Moroz susține că fără o clinică veterinară nu poate exista o facultate. Astfel, de-a lungul anilor au fost întreprinse mai multe acțiuni pentru înființarea Centrului Veterinar.
„Decizia de a construi un spital veterinar a apărut odată cu înființarea învățământului superior medical veterinar din Republica Moldova, încă din anul 1974. Cu părere de rău pe parcursul acestor ani, Facultatea a trecut prin mai multe transfere de locații. Au fost făcute și câteva încercări de improvizare a diferitor clinici veterinare în cadrul facultății. În anul 2007 facultatea din centrul orașului o fost mutată în campusul universitar din Petricani (Mircești) și atunci a început construcția unei clinici veterinare performante atât pentru animalele de companie, cât și pentru animalele de rentă”, povestește Mihail.
Cu toate acestea, construcția clinicii veterinare a fost oprită la scurt timp după începerea lucrărilor, lăsând Facultatea de Medicină Veterinară din nou fără un spital veterinar modern și bine echipat.
„Întotdeauna am încercat să căutăm soluții pentru a avea o clinică veterinară, fără de care nu poate exista o facultate. Și astfel, încă în anul 2019, la insistența domnului decan Mihail Popovici, administrația universității a început reconstrucția acestui pasaj unde acum se află clinica”, afirmă administratorul.
Noul Centru este dotat cu săli de examinare, de proceduri și pentru diferite intervenții pentru animale, un laborator de analize dotat cu aparatajul necesar diagnosticului și tratamentului animalelor de companie, precum și săli de operații. Mai mult de atât, în scurt timp va fi deschis și un cabinet radiologic.
„Laboratorul este dotat cu aparataj pentru analize generale ale sângelui, biochimie ș.a. foarte importante în punerea diagnosticului pozitiv și pentru evaluarea preoperatorie a animăluțelor. De asemenea, pentru punerea diagnosticelor mai precise, centrul este dotat cu un aparat performante de ultrasonografie cu funcția de dopler”, afirmă Mihail.
Unul dintre cele mai importante echipamente din sala de operație este aparatul de anestezie inhalatorie. În plus, faptul că astfel de aparate sunt rare în Republica Moldova face ca sala de operație să fie și mai specială și mai importantă. Potrivit administratorului, a fost achiziționat și aparatul radiologic, care deja așteaptă rândul să fie instalat.
În cadrul centrului activează atât medici veterinari de înaltă calificare (conferențiari și profesori universitari), cât și cei tineri, dar cu o experiență bogată și dragoste de animale. Astfel, Centrul Medical Veterinar Universitar oferă tot spectrul de servicii medicale veterinare pentru animalele de companie și unele servicii și pentru animalele de interes economic, de la consultanță de specialitate până la cele mai complicate intervenții chirurgicale.
Centrul Medical Veterinar Universitar oferă tot spectrul de servicii medicale veterinare pentru animalele de companie și unele servicii și pentru animalele de interes economic. Atât medicii veterinari de înaltă calificare (conferențiari și profesori universitari), cât și cei tineri, dar cu o experiență bogată și dragoste de animale, din cadrul Centrului oferă de la consultanță de specialitate până la cele mai complicate intervenții chirurgicale.
„Prețurile pentru serviciile prestate de Centrul Medical veterinar Universitar sunt destul de moderate, în special pentru serviciile care necesită diagnostice complexe pe care le deține Centrul și nu prea sunt concentrate în alte clinici veterinare din țară (analize de sânge, ultrasonografie, radiologie, anestezie inhalatorie ș.a.)”, spune administratorul.
O consultație va costa circa 150 de lei, iar banii obținuți din serviciile Centrului sunt îndreptați procentual pentru regie, salarizare, procurare de medicamente și consumabile. Totodată, cea mai mare parte va fi utilizată pentru dezvoltarea continuă a dotărilor și perfecționarea angajaților.
Investiția de peste 1,5 milioane de lei a fost realizată cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și din fondurile proprii ale Universității Tehnice a Moldovei.
„Nu o să ne oprim aici, deoarece și acum facem reparații în laboratorul de radiologie, care necesită unele condiții speciale care nu sunt deloc ieftine”, mai spune Mihail.
În prezent, la facultatea de medicină veterinară își fac studiile aproximativ 300 de tineri. Aceasta este apreciată și întrebată nu doar de studenții autohtoni, ci și de cei din afara țării. Din numărul total, 80 de studenți străini urmează cursurile în limba engleză.
„Pentru ca un Medic veterinar să devină un profesionist iscusit, are nevoie de cunoștințele teoretice, dar și de foarte multă practică. Astfel, studenții de la medicina veterinară vor putea aplica cele învățate în practică, iar medicii veterinari și cadrele didactice le vor putea demonstra în realitate utilizarea aparatajului din dotarea clinicii, cu care studenții vor putea lucra imediat după absolvirea facultății”, a conchis administratorul Centrului Veterinar.
Clinica din incita Facultății de Medicină Veterinară a Universității Tehnice a Moldovei oferă servicii pentru toți doritorii, atât din Chișinău, cât și din toată țara. Pentru programare, proprietarii de animale pot apela la numărul de telefon +373 606 24 180 sau la adresa de e-mail: centrulmedvet@gmail.com.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!