В Молдове

Problemele din sectorul creșterii fructelor discutate cu ministrul agriculturii Viorel Gherciu și reprezentanții AIPA în cadrul Consiliului de administrare a Asociației „Moldova Fruct”

Bunele practici de creştere a fructelor și de realizare a exportului au fost discutate de către producători în cadrul Consiliului de administrare a Asociației „Moldova Fruct”, ce a avut loc joi, 4 noiembrie curent, în nordul țării.

La eveniment a participat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Viorel Gherciu în comun cu reprezentanții Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură, unde a avut discuții cu producătorii și exportatorii de fructe din țara noastră.

Printre subiectele abordate la ședință au fost: exportul de fructe pe piețe alternative; politicile de subvenționare în sector; aplicarea tehnologiilor moderne de cultivare și producție; necesitatea sistemelor de irigare şi plasă antigrindina în vederea asigurării calității și cantității recoltei; extinderea diversității soiurilor de fructe în țara noastră.

„Producătorii și exportatorii de produse horticole trebuie să-și consolideze deprinderile antreprenoriale și să manifeste deschidere spre cooperare și asociere cu alți producători, în scopul asigurării calității producției, precum și pentru a rezista concurenței internaționale. Potențialul țării noastre este semnificativ, însă nu este valorificat pe deplin. Angajamentul Ministerului Agriuclturii și Industriei Alimenatre este să elaboreze politici eficiente în sectorul agricol, să faciliteze accesul agricultorilor la fondurile de finanțare și să realizeze diversificarea piețelor de desfacere. Evenimentul de astăzi este o platformă prielnică pentru a anliza împreună oportunitățile și provocările întâmpinate în sectorul horticol și pentru a identifica soluții de redresare a istuației”, a menționat Viorel Gherciu.

Membrii Asociației au setat planurile de dezvolatre pentru perioada următoare, fiind incluse: activități de instruire și transfer tehnologic, conoslidarea poziției pe piață prin marketing și vânzări proactive, inițierea exportului de fructe în containere maritime etc.

Totodată, în cadrul evenimentului au fost realizate vizite pe plantațiile moderne, la depozitele frigorifice cu utilaj de ultimă generație și la casele de sortare și ambalare. Ministrul a mers la exploatațiile pomicole în sistem superintensiv din localitatea Negureni, r-nul Telenești și din satul Rădeni, mun. Strășeni, unde se cultivă pomi de măr, cireș, prune, caise și nuci. Întreprinzătorii au prezentat tehnologiile aplicate în scopul intensificării culturilor, au vorbit despre indicatorii recoltei, evoluția și volumul producerii.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!