В Молдове

Producătorii de struguri au fost instruiți în vederea obținerii unor roade bogate

Автор: Lidia Danila
atelier producători struguri - Agroexpert.md

În jur de 50 de producătorii de struguri de masă au fost instruiți în cadrul unui atelier tematic privind efectuarea corectă a operațiilor în verde și care sunt metodele de protecție a viței de vie de boli și dăunători. Seminarul a fost organizat de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova (APESM), la sediul Consiliului Raional Ialoveni, pe data de 7 iunie.

„Asemenea seminare se organizează tradițional în fiecare an, doar că pe tematici diferite. Am avut două ore teoretice în care s-a vorbit despre operațiile în verde și despre protecția plantelor. La moment, principalele provocări cu care se confruntă sectorul viticol sunt prețul mare la fertilizanții și imposibilitatea de irigare. Totodată, suntem în căutare de noi piețe de desfacere”, a declarat administratorul APESM, Eudochim Ungureanu.

Despre cum se desfășoară operațiile în verde și care este rolul acestora, a explicat expertul în viticultură Valeriu Cebotari. Acesta a mai menționat că, anul acesta, pe butuce se dezvoltă mulți lăstari de prisos. Respectiv, urmează ca producătorii să-l facă mai des.

„Operațiile în verde sunt operațiile la care sunt supuse organele verzi ale butucului. Aceste organe sunt: lăstarii de ordinul 1, lăstarii de ordinul doi, frunzele, inflorescențele și bobițele. Fiecare lucrare de îngrijire a plantațiilor are timpul ei de efectuare. Plivitul în acest an se va face mai des. De obicei, îl făceam de două ori, dar anul acesta vom face de trei ori, pentru că pe butuce se dezvoltă mulți lăstari. Rolul operațiilor în verde este de a contribui la calitatea roadei”, a susținut Valeriu Cebotari.

Experta în domeniul fitosanitar Larisa Munteanu a explicat participanților care sunt metodele de combatere a dăunătorilor plantațiilor viticole.

„La moment, producătorii efectuează lucrările în verde, apoi vor avea loc legarea și efectuarea tratamentelor fitosanitare împotriva bolilor care aduc prejudicii mari. Prima metodă combatere a dăunătorilor este operațiile în verde. Neavând suficienta aerisire, în interiorul butucului se creează un regim termic scăzut și umiditate ridicată, iar aceste condiții sporesc dezvoltarea agenților patogeni. Totodată, o altă metodă este cea de a recurge la preparate chimice, în dependență de diagnosticul stabilit”, a spus experta.

De asemenea, seminarul s-a încheiat cu un atelier de lucru în teren, care s-a desfășurat în comuna Mileștii Mici, pe podgoriile întreprinderii „VED-MAR AGRO”.

Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!