В Молдове

Producătorii români acuză vinăriile din RM de practici incorecte

Автор: AgroExpert
Producătorii români acuză vinăriile din RM de practici incorecte  - agroexpert.md

Marius Iliev, liderul grupului viticol românesc Vintruvian Estates acuză, într-un interviu pentru Vinul.ro, autoritățile din Republica Moldova și anumiți producători de vinuri de „practici incorecte sau ilegale”. În replică, aceștia susțin că sunt acuzații nefondate.

Potrivit lui Marius lliev, în rândul producătorilor români de vinuri din România ar exista o revoltă, care nu ar fi legată de „ascensiunea” vinurilor moldovenești care au ajuns la o cotă de 15% din piața românească și ar „înghite din cota aparținând de drept cramelor romanești”, scrie mold-street,com.

Practici inamicale și/sau ilegale din partea cramelor din Moldova

„Nici vorbă de așa ceva! Revolta este legata de unele practici inamicale și/sau ilegale pe care fie unele organisme oficiale moldovenești, precum Wines of Moldova, fie unii producători din Republica Moldova, le adoptă. Nu este nimeni naiv între producătorii din România să creadă că poate elimina competiția pe modelele protecționiste din epocile trecute”, afirma șeful Vintruvian Estates in interviul pentru Vinul.ro.

Potrivit lui, „practicile incorecte sau ilegale sunt o îngrijorare din ce în ce mai mare, mai ales că există o opinie exprimată public că producătorii din Republica Moldova ar beneficia de o exceptare de la aplicarea legii în aceste vremuri dificile și în perioada de pre-aderare”. „Poziția noastră este clară în această privință: legea-i una pentru toți”, susține Marius lliev.

Specialistul prezintă și un caz din Dealu Mare (regiune vitivinicolã din România), despre care spune că încalcă „Legea Viei și Vinului + norme și alte acte (inclusiv Regulamente Europene)”.

Atac la adresa Vinăriei Purcari

„Nu poți folosi o denumire protejată, așa cum este Ceptura, în etichetarea vinurilor care provin din alt areal - nici măcar din alt centru viticol din Dealu Mare. Deci a eticheta un vin produs în Republica Moldova cu marca Ceptura este o fraudă la lege. Problema este că ea este făcută cu bună știință, și nu ca o simplă eroare”, afirmă Marius lliev, care sugerează astfel că Vinăria Purcari, cel mai mare producător de vinuri din Republica Moldova, care deține și o crama la Ceptura, România, ar încălca legislația română.

Mold-Street.com a solicitat un comentariu de la Victor Bostan, fondatorul și șeful Vinăriei Purcari. El califică învinuirea adusă de Marius lliev ca neîntemeiată si „bazată pe unele gânduri și calcule personale”.

„Noi am avut o discuție acum 2-3 luni la Paris la expo, i-am dat unele cifre, l-am invitat cu echipa de experți să vină la Purcari și nici nu gândeam ca el vine cu așa tâmpenie public. Este o supărare, când noi anul acesta am devenit N1 in România și el face doar 10% din cifrele noastre. Purcari deține 50% din segmentul premium în România. Cu Ceptura e și mai simplu, pe el nu-l privește total. Ne clarificam... O trecem și pe aceasta. Cu Putin în 2006 a fost mai grav. Aici, acum cred că mai sunt și legi și reguli ce funcționează. Atunci nu a funcționat nimic”, a menționat vinificatorul.

Moldova produce prea mult vin Rară Neagră?

Dar Iiev lansează și alte învinuiri. El acuză Republica Moldova de „furt de identitate” în cazul soiulul Feteasca Regală. Totodată, despre „Băbească Neagră - Rară Neagră” spune ca „discrepanța dintre suprafața plantată cu Rară Neagră [din Republica Moldova] si producția mare de vinuri ridică suspiciunea falsificării identității senzoriale a acestui sor”. „Nu este o acuză, ci o ipoteză plauzibilă”, a adăugat el. Iliev susține chiar că producătorii români vor cere despăgubiri.

Potrivit Vinul-ro, Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) a oferit răspuns la aceste acuzații. De exemplu, cu privire la „discrepanța dintre suprafața plantată cu Rară Neagră și producția mare de vinuri” - în conformitate cu Registrul Vitivinicol al Republicii Moldova, deținut de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și gestionat de către ONVV, în prezent, soiul Rară neagră ocupă o suprafață de 223 ha”, ceea ce este de 2 ori mai mult decât cifra menționată de liev.

În plus, ONWV afirmă că, orice abatere sau încălcare a legislației României sau a Republici Moldova trebuie să fie examinată de autoritățile de control abilitate, documentate, susținute de probe, și, după caz, sancționate”.

Defăimările publice nejustificate pot aduce atingeri grave intereselor producătorilor si imaginii țării, ceea ce Republica Moldova a suferit anterior, în perioada anilor 2006-2013, când Federația Rusă a interzis importul de vinuri din Republica Moldova și a lansat acuzații neprobate. România este o piață de export strategică pentru Republica Moldova, dar și o tară cu care avem cele mai bune relații, o istorie comună și, sperăm noi, un viitor comun”, mai spune ONVV.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!