В Молдове

Producția agricolă a crescut cu peste 23% în anul 2023

Автор: AgroExpert
Producția agricolă în 2023 - agroexpert.md

În anul 2023, producția agricolă în Republica Moldova s-a majorat cu peste 23% față de aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), producția vegetală a crescut cu circa 35%, în schimb cea animalieră a scăzut cu aproape 2%.

Ponderea producției vegetale în anul 2023 a constituit circa 75% din totalul producției agricole, iar celei animaliere i-a revenit aproximativ 25%, comparativ cu anul 2022.

Potrivit, datelor BNS, recolta anului 2023 se caracterizează prin majorarea semnificativă a volumului principalelor culturi agricole: de rapiță – de aproximativ 3 ori, de culturi etero-oleaginoase – de 2 ori, de cereale  (orz, grâu, porumb pentru boame) și leguminoase boabe – cu aproape 80%, de culturi bostănoase alimentare – cu peste 29%, de floarea soarelui – cu 20%, de soia – cu circa 17%, de fructe, nuci și pomușoare – cu aproape 16%, de legume – cu peste 9%, de struguri – cu 7%. Totodată, recolta de sfeclă de zahăr s-a micșorat cu puțin peste 15%.

Paralel, producția animalieră în gospodăriile de toate categoriile în anul 2023 față de anul 2022 s-a micșorat cu cca 1,4%. Micșorarea producției a fost generată de descreșterea producției în gospodăriile populației și în întreprinderile agricole.

În pofida faptului că, în întreprinderile agricole producția de lapte a crescut cu circa 15%, în gospodăriile de toate categoriile producția a scăzut cu peste 3% în rezultatul micșorării acesteia în gospodăriile populației cu aproximativ 6%.

„Totodată, producția de ouă în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu peste 4% din cauza micșorării producției în întreprinderile agricole și în gospodăriile populației”, arată datele Biroului Național de Statistică.

Conform stării la 1 ianuarie 2024, față de data respectivă a anului precedent a fost înregistrată micșorarea efectivului de animale în gospodăriile de toate categoriile (cu excepția efectivului de porcine), ca rezultat al scăderii șeptelului de animale în gospodăriile populației.

De asemenea, în întreprinderile agricole se evidențiază creșterea efectivului de ovine și caprine – cu 17%, păsări – cu 15%, bovine – cu peste 10%, porcine – cu aproximativ 7%.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!