В Молдове

Produse periculoase! Tone de fructe și legume au fost distruse

Автор: AgroExpert
Produse periculoase! Tone de fructe și legume au fost distruse - agroexpert.md

Micșorarea nivelului admis de pesticide, la nivel european, a majorat semnificativ cantitatea de fructe și legume care au fost nimicite în Republica Moldova din cauza că depășeau norma admisă de substanțe chimice. Astfel, în primele 9 luni ale acestui an, au fost distruse 334 de tone de fructe și legume, o cantitate aproape dublă față de cea din anul precedent. În pofida verificărilor și măsurilor prompte întreprinse de inspectorii Agenției pentru Siguranța Alimentelor, circa 5 la sută din produsele neconforme au ajuns totuși pe mesele consumatorilor.

18 tone de banane și varză chinezească neconforme au ajuns pe masa consumatorilor în acest an, în pofida măsurilor întreprinse de inspectorii pentru siguranța alimentelor, a precizat pentru Radio Moldova, șefa Direcției siguranța și calitatea produselor alimentare de origine non-animală, Marina Dintiu.

„Cea mai mare problemă a fost cu produsele de import, pentru că agenții economici nu au așteptat raportul de încercări și au comercializat în pofida declarației de proprie răspundere. Aceștia au fost sancționați, au fost efectuate retragerile maxime posibile, dar în anumite situații produsele au fost deja comercializate. Unele produse au depășit norma admisibilă la pesticide de două ori. Din cele comercializate au fost doar banane și varză chinezească”, a spus Marina Dintiu.

Pentru a verifica starea fructelor și legumelor importate în Republica Moldova, inspectorii ANSA au intensificat controalele la trecerea frontierei de stat, precum și în unitățile de comerț din țară, iar importatorii care au adus în Republica Moldova produse alimentare ce conțin pesticide sunt verificați mult mai strict.

Specialiștii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează despre riscurile consumului de fructe și legume care conțin pesticide peste norma admisă - de la intoxicații grave și până la infertilitate.

Cetățenii ar trebui să procure fructe și legume doar din locuri autorizate și să solicite de la vânzători certificatele sanitare care confirmă inofensivitatea produselor, recomandă nutriționista Luminița Suveică.

„Dacă cantitatea de pesticide din fructe și legume depășește norma admisibilă atunci acestea sunt periculoase pentru că afectează tractul digestiv, acționează negativ asupra metabolismului și atunci când sunt în cantități mari este și pericolul de a avea o intoxicație gravă. Oamenii ar trebui să spele bine aceste produse, la unele fructe și legume ar trebui să le scoată coaja înainte de consum. Dacă noi am ajuns să creștem căpșuna mare cât un măr nu mai putem vorbi că aceasta este naturală”, a precizat Luminița Suveică.

Potrivit ANSA, în urma investigațiilor de laborator, în primele nouă luni ale anului curent, au fost nimicite 334 de tone de fructe și legume, iar anul trecut au fost distruse 135 de tone.

Operatorii care au comercializat produsele neconforme s-au ales cu amenzi.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!