В Молдове

Prognoză optimistă a recoltei de cereale în anul 2023

Автор: AgroExpert
cereale recoltă prognoză - AgroExpert.md

Ministerul Agriculturii se așteaptă la o recoltă de cereale mai mare în 2023 față de anul precedent când a fost afectată de secetă, dar și de războiul din Ucraina.

Secretarul de stat, Vasile Șarban a declarat pentru AGROEXPERT că suprafața însămânțată cu grâu din anul curent este de 302,5 mii de hectare or, recolta va fi de 1,1 milioane de tone. Recolta de orz va fi de 152 de mii de tone, de pe o suprafață de 40 de mii de hectare, rapița – 100 de mii de tone de pe o suprafață de 60 de mii de hectare, iar floarea soarelui va fi de 940 de mii de tone de pe 385 de mii de hectare.

„În ultimele zile avem precipitații din abundență și au fost de 50 mm pe metru pătrat. Riscul este că ploile abundente să spele culturile și stratul fertil de sol. În prezent, avem o acumulare de umiditate de 100%, însă totul depinde de timpul de afară, dacă în următoarea lună vom avea 29 de grade Celsius și vânturi cu siguranță umiditatea din sol va scădea repede. Depinde și cât de dezvoltate vor fi culturile agricole”, a punctat Șarban.

Referindu-se la fertilizanți, Secretarul de stat a spus că, în prezent, nu există un deficit pe piață și că prețurile sunt accesibile. „Vorbim de 700 USD per tonă, față de 1000 USD cât era anterior. Republica Moldova importă din Azerbaidjan, Kazahstan și din portul Constanța”.

Anul trecut, Republica Moldova a fost afectată de secetă or, producția agricolă s-a comprimat cu 30%. Micșorarea producţiei globale agricole a fost determinată de scăderea producţiei vegetale cu 36,8% și a producţiei animaliere – cu 2,6%, anunță Biroul Național de Statistică.

Recolta anului 2022 se caracterizează prin micșorarea față de anul 2021 a volumului cerealelor şi leguminoaselor boabe cu 63,1% (din ele a porumbului pentru boabe – cu 74,8%, a grâului – cu 45,6%, a leguminoaselor pentru boabe – cu 32,5%), a sfeclei de zahăr – cu 49,6%, a soiei – cu cu 39,0%, a floarei soarelui – cu 35,3%, a fructelor, nucilor și pomușoarelor – cu 26,1%, a cartofilor – cu 21,4%. Totodată, s-a majorat recolta legumelor – cu 10,3% și strugurilor – cu 7,6%.

Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!