Un proiect de 10 milioane de euro, finanțat de UE, cu genericul „Tranziția verde” va fi lansat în Republica Moldova. Acesta își propune să faciliteze și să creeze premise pentru dezvoltarea unei societăți reziliente și mai sustenabile. Despre aceasta a anunțat Silvia Pana-Carp, coordonatoare de programe la PNUD Moldova, la panelul de discuții „Spre o tranziție verde a Republicii Moldova: energia curată și economia circulară”, desfășurat în cadrul Eco & Green EXPO 2023.
Deși ponderea emisiilor Republicii Moldova în volumul total de emisii globale nu este semnificativă, aceasta este totuși cea mai înaltă în regiune dacă este raportată la produsul intern brut. În termeni practici, aceasta înseamnă că eficiența activităților economice rămâne un motiv de îngrijorare.
Astfel, proiectul „Tranziția verde” vine să propună acțiuni pentru crearea de condiții propice pentru reformele necesare tranziției verzi, dar și să susțină investiții în domeniile-cheie precum managementul deșeurilor, energia, mobilitatea și transportul, domenii care generează emisii mari de carbon, precum și poluează aerul și resursele naturale ale țării.
În cadrul proiectului „Tranziția verde”, PNUD și UE vor:
- promova adoptarea de către sectorul privat a abordărilor privind eficiența resurselor și producția mai curate. Va fi pus accent pe domeniul energiei, reciclării și reutilizării deșeurilor și al mobilității durabile.
- sprijini administrațiile publice locale și sectorul privat în vederea punerii în aplicare a principiului responsabilității extinse a producătorului în ceea ce privește gestionarea deșeurilor și lansarea de noi modele de afaceri pentru reciclarea, repararea și reutilizarea fluxurilor de deșeuri specifice.
- promova utilizarea tehnologiilor și sistemelor de energie regenerabilă (contorizarea netă, plantații energetice pentru lanțul de aprovizionare cu biomasă).
- pilota măsuri de mobilitate durabilă și de transport ecologic.
- va sprijini extinderea rețelei de monitorizare a poluării aerului în conformitate cu cerințele UE (10 noi stații de monitorizare a calității aerului).
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!