La data de 20 mai a fost marcată Ziua Albinei, dedicată recunoașterii rolului vital al albinelor în agricultură, economia țării și ecosistem. Cu acest prilej, la „Prisaca lui Bunelu” din Grătiești, a fost organizat un eveniment special care a reunit colective de copii și reprezentanți ai autorităților statului, precum și oficiali internaționali.
Evenimentul a marcat încheierea proiectului educațional „Albinele sunt prietenii noștri”, în cadrul căruia aproximativ 1.500 de elevi din clasa a IV-a de la opt instituții de învățământ din țară au studiat timp de trei luni despre viața albinelor.
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Educației și Cercetării a oferit diplome de participare cadrelor didactice care au fost implicate în implementarea proiectului educațional.
Adriana Cazacu, secretar de stat, MEC:
„Prin activitățile din cadrul acestui proiect elevii au avut posibilitatea să cunoască mai multe despre albine și rolul acestora pentru mediu și lumea înconjurătoare, dar și despre măsurile de protejare a acestei specii importante. Este o inițiativă inedită, iar datorită profesorilor dedicați, pe alocuri s-au depășit așteptările noastre. În total s-au implicat 8 instituții de învățământ, în jur de 55 de cadre didactice și 1.500 de copii. Orice inițiativă care a adus succese trebuie să prindă rădăcini și să se dezvolte și pe viitor, de aceea noi ne dorim ca lecțiile tradiționale despre rolul albinei să aibă loc în fiecare an”.
Totodată, copii care au participat în cadrul proiectului au pregătit la evenimentul de încheiere un program cultural despre albina și rolul vital pe care-l are în natură.
Elena Teslev, școala primară „Ion Creangă” din Ialoveni
„Proiectul a fost o oportunitate care ne-a oferit o experiență foarte frumoasă. Pregătindu-ne pentru acest spectacol copii au fost foarte entuziasmați pentru sceneta pe care am realizat-o împreună. Ne-am pregătit timp de două săptămâni, iar emoțiile pe care le-am simțit alături de ei nu pot fi redate prin cuvinte”.
Proiectul a fost elaborat la inițiativa Ambasadei Republicii Slovenia în România și Republica Moldova.
Robert Kokalj, Ambasadorul Republicii Slovenia în România și Republica Moldova
„Diplomații sloveni simt datoria de a promova rolul albinelor și polenizatorilor astfel încât să crească nivelul de conştientizare asupra rolului lor vital pe care îl joacă în dezvoltarea sustenabilă a mediului și a vieții noastre de zi cu zi. Excursiile la prisacă, sesiunile de formare a învățătorilor și a activităților realizate cu elevii au avut un rol esențial în educarea copiilor. Ne bucurăm că aceste informații sunt transmise tinerei generații”.
Parteneri sunt Ministerul Educației și Cercetării, Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova și Asociația Exportatorilor de Produse Apicole.
Andrei Zăgăreanu, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor:
„Am avut mare plăcere să participăm în proiectul „Albinele sunt prietenii noștri”, pentru că de mici copiii ar trebuie să înțeleagă rolul pe care-l au polenizatorii. Și îmi pare bine că am participat la vreo câteva întâlniri la școlile din raioanele implicate în proiect. Elevii au fost foarte interesați de apicultură și putem spune că vom avea rezultate pentru ramura noastră. Albinele nu aleg, polenizează orice, iar beneficiul revine întregii omeniri. De aceea ar trebuie să le protejăm, pentru că fără ele natura nu se menține”.
Vitalie Popa, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Republica Moldova
„Pe parcursul proiectului, copiii au pregătit curiozități despre viața albinelor, însă având posibilitatea să vină în această excursie educativă, ei au rămas plăcut surprinși să vadă totul la firul ierbii. Să vadă albina cum zboară din urdiniș, cum albina stă în stup pe faguri, cum ea dansează, cum mută miere dintr-o celulă în alta, să vadă cum se extrage mierea. Pentru că ei au sistat și la acest proces de extragere, după care am ambalat-o în borcănaș. Au învățat și despre regula ursului care învârte lingura ca să nu verse miere pe jos. La final au degustat miere și au băut ceai din plante medicinale. Pe noi ne bucură acest fapt pentru că le-am deschis o lume nouă. Avem emoții pozitive care într-adevăr ne-au dat un curaj și un suflu că ceea ce facem noi aici este primit pozitiv de către toți, inclusiv copii, învățători, oficiali, ambasadori. Apicultorul este o meserie care merită să fie protejată, susținută”.
În cadrul proiectului au fost implicate 55 de clase primare, aproape 1.500 de copii, din cadrul școlilor din șase localități: Hulboaca, Grătiești, Ghidighici, Ialoveni, Sireți și Stăuceni.
„Pe lângă activitățile din clasă și discuțiile interactive despre importanța albinelor, am oferit și oportunități speciale pentru experiențe practice. Astfel, au fost organizate excursii gratuite la „Prisaca lui Bunelul", unde nu doar că elevii s-au bucurat de o zi în natură, dar au primit și un cadou simbolic, menit să le amintească de valorile și importanța albinelor în mediul nostru. Ne-am propus ca la anul să extindem și să amplificăm aceste inițiative, având ca obiectiv lansarea proiectului la nivel național”, a mai comunicat Ion Maxim.
AGROEXPERT este partener media al Proiectului „Albinele sunt prietenii noștri”.